Hlavní obsah

Hráz rybníka u Zachotína na Pelhřimovsku hrozí protržením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov
Aktualizováno

Hráz rybníka Dolní Kladiny u Zachotína na Pelhřimovsku je narušená a hrozí protržením. Nedaleký tábor, kde jsou děti na škole v přírodě, podle policie zatím nebylo nutné evakuovat. Hasiči u rybníka zasahují už od pondělního večera, kdy si odtékající vody všiml jeden z chatařů.

Foto: Jana Pechová, Právo

Stavba náhradní výpustě vody

Článek

Po 15. hodině vybudovali hasiči s těžkou technikou na rybníku náhradní výpusť, kterou se bude voda regulovaně odpouštět. Přibližně 15 stavení v místní části Humpolce Kletečné, která stojí u Jankovského potoka vytékajícího z rybníka, hasiči preventivně obložili pytli s pískem.

"Na škole v přírodě je několik desítek dětí, bezprostřední nebezpečí jim nehrozí, pouze jsme je o situaci informovali," řekla pelhřimovská policejní mluvčí Hana Kotková.

Policie kvůli bezpečnosti uzavřela cyklostezku mezi Zachotínem a Žirovem. Majitel usedlosti pod hrází evakuuje domácí zvířectvo. "Situaci monitorujeme, pokud by hrozilo nebezpečí, budeme informovat obyvatele," dodala Kotková.

Hráz je částečně narušená, podle starostky Zachotína Lenky Dědicové je to však spíš důsledek technického stavu než přívalů vody po dešti. V případě protržení hráze byla v největším ohrožení osada Kletečná, které by hrozilo zatopení. Kletečná je místní částí Humpolce.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Dolní Kladiny

Podle humpoleckého starosty Jiřího Kučery se zdá, že stav hráze je stabilizovaný. "Hasiči s dalšími pracovníky po celou noc naváželi na hráz velké balvany a zpevňovali ji. Případnou evakuaci obyvatel Kletečné zatím nelze vyloučit," řekl Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám