Hlavní obsah

Půjčka španělským bankám trhy neuklidnila, Řecko kvůli ní chce úlevy

Půjčka 100 miliard eur španělským bankám trhy uklidnila jen na chvíli. V pondělí klesly americké akcie, propadla se i londýnská a pařížská burza, rostla jen frankfurtská. Španělsko i Itálie musejí nabízet u svých dluhopisů stále vyšší úroky, aby je vůbec prodaly. Agentura Fitch snížila rating dvěma největším španělským bankám. Protože Španělsko dostalo půjčky bez podmínek, Řekově požadují zmírnění i svých půjček.

Foto: Reuters

Článek

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila v pondělí hodnocení finanční spolehlivosti dvou největších španělských bankovních domů Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) o dva stupně z dosavadní známky A na BBB . Navázala tím na svou čtvrteční degradaci hlavního úvěrového ratingu Španělska o tři stupně na BBB. [celá zpráva]

I nová hodnocení obou bank mají negativní výhled, to znamená, že Fitch pokládá za možné jeho další zhoršení v dohledné době. Obě banky mají mnoho nedobytných úvěrů z nepodloženého boomu realit, který vyústil v USA k hypoteční krizi.

Obvyklé je, že hodnocení bank není lepší než hodnocení celé země, takže se tento krok dal čekat.

Většina akciových trhů s výjimkou asijských se v pondělí propadla. V Evropě z velkých burz rostla jen ta německá. Ranní optimismus tedy dlouho nevydržel. [celá zpráva]

Ani pražská burza neudržela dopolední zisky a index PX se propadl o 0,73 procenta na 879,5 bodu. Za poklesem jsou zejména ztráty velkých emisí v čele s energetickou skupinou ČEZ. Nedařilo se ani těžební firmě NWR a Fortuně, výrazně se propadly akcie mediální společnosti CME.

Analytici bank však propad čekali, což ukázal i komentář listu Financial Times, podle něhož by byl optimismus vyvolaný rychlou půjčkou nemístný.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky byla žádost Španělska o pomoc tamnímu bankovnímu sektoru přijata investory velmi pozitivně a hlavní evropské indexy brzy po otevření trhů přidávaly až přes dvě procenta. "Částečné vystřízlivění přišlo po poledni a vedlo k oslabení italských i španělských dluhopisů. Na pražském trhu byl odpolední obrat výraznější," uvedl Adamkovič.

Další ranou pro Španělsko, které potřebuje likviditu, je nárůst úroků u státních dluhopisů - desetileté španělské vyšplhaly na 6,5 procenta, přičemž sedmiprocentní výnos se považuje za hraniční a takřka nesplatitelný. Jen o málo lépe je na tom další ohrožená země z jihu Evropy Itálie, kde je výnos desetiletých dluhopisů šestiprocentní.

Řekové chtějí úlevy

Kvůli urychlené a rychle schválení pomoci Španělsku, které podle agentury Fitch zůstane ještě celý příští rok v recesi a roste v něm nezaměstnanost, zesílil křik Atén. Půjčka pro Řecko má totiž tvrdší podmínky, protože nejde o půjčku bankám, ale zemi, i když 50 miliard eur má jít na jejich sanaci.

Většina stran ve vrcholící předvolební kampani před nedělními parlamentními volbami požaduje úlevy podmínek. Krajně levicová SYRIZA, která je jedním ze dvou favoritů voleb, opakuje, že země pod jejím vedením přestane plnit domluvené podmínky půjčky.

I druhá nejsilnější strana, pravicová Nová demokracie, která letos hlasovala pro podmínky druhého záchranného balíku, chce, aby podmínky pomoci byly zmírněny. Předseda strany vůdce Antonis Samaras sice slibuje, že dohody nevypoví, ale jasně označil dohodu pro Španělsko za důkaz, že Řecko může jednáním s evropskými partnery získat více.

Většina Řeků chce podle průzkumů mínění zůstat v eurozóně, ale záchranné peníze chce dostávat bez přísných podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám