Hlavní obsah

Mubarakovi se zastavilo srdce, lékaři museli použít defibrilátor

Káhira

Stav svrženého a odsouzeného bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka se v pondělí opět zhoršil. Opakovaně se mu zastavilo srdce a lékaři museli dvakrát použít defibrilátor, aby srdeční činnost obnovili, řekl agentuře AFP zdroj z vězení, kde si Mubarak odpykává doživotní trest.

Foto: Egyptian State TV, ČTK/AP

Husní Mubarak po vynesení rozsudku.

Článek

O použití defibrilátoru informovali představitelé věznice Tora, nesdělili ale, zda měl bývalý prezident srdeční záchvat.

"Jeho zdraví se od vynesení rozsudku zhoršuje, má vysoký krevní tlak, dýchací potíže a nepravidelný srdeční tep," řekl egyptský ministr vnitra Alá Mahmúd. Při vyjádření pro BBC ale popřel zprávy, že by Mubarak upadl do kómatu.

Minulý týden museli Mubaraka lékaři opakovaně připojit na dýchací přístroj, v jeden den dokonce pětkrát.

Mubarak byl 2. června odsouzen na doživotí kvůli podílu na smrti stovek demonstrantů při  povstání, které prezidentův režim loni v únoru po bezmála 30 letech vlády smetlo. Ten den byl také převezen do věznice Tora v Káhiře.

Rodina se od té doby vehementně snaží, aby byl převezen zpět do vojenské nemocnice, kde byl ošetřován do vynesení rozsudku.

Mubarakovi synové Gamál a Alá, kteří jsou ve vazbě kvůli pokračujícímu soudnímu procesu, v němž čelí obvinění z korupce, požádali vězeňskou správu, aby byli přemístěni blíže otci. Bylo jim vyhověno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám