Hlavní obsah

Kvůli úniku Rathových snímků je vyšetřováno několik lidí z vězeňské služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kvůli úniku fotografií vazebně stíhaného poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha a jeho spoluobviněných do médií je vyšetřováno několik zaměstnanců vězeňské služby. Odvolaná ředitelka odboru informatiky vězeňské služby Lenka Stupková mezi nimi není, řekl v neděli v České televizi ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Jde podle něj o dva či tři zaměstnance vězeňské služby, kteří zneužili přístup do interního systému věznice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

"Ty osoby jsou označeny a probíhá s nimi trestní řízení. Je to výrazné pochybení někoho z vězeňské služby a ten dotyčný bude potrestán jak kázeňsky, tak pravděpodobně i trestněprávně," uvedl ministr.

Kvůli případu již ředitel vězeňské služby Jiří Tregler odvolal z funkce ředitelku odboru informatiky Stupkovou. V pondělí o tom podá ministerstvu zprávu. "Tam jde o fungování toho systému, ten systém vykazuje určité problémy," řekl k tomu jen Pospíšil.

Fotografie vazebně stíhaného Ratha z věznice v Litoměřicích zveřejnil minulou sobotu deník Blesk. V úterý přidal i snímky dalších sedmi lidí, kteří jsou obviněni v kauze. Případem se zabývá odbor kontroly vězeňské služby a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Zveřejnění snímků vazebně stíhaného v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT odsoudil právní expert a profesor práva na Velšské univerzitě Jiří Přibáň jako nemorální. „Pokud vyfotí premiéra v trenýrkách, vyfotí muže v mocenském postavení, ale v tomto případě je to něco, co degraduje lidskou důstojnost,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám