Hlavní obsah

Nejezděte hlavně na sever Sinaje, nabádá Čechy ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničních věcí v pátek zpřesnilo své varování ohledně cest českých občanů do Egypta. Úřad nedoporučuje Čechům cestovat zejména na sever Sinajského poloostrova a do turistického letoviska Taba poblíž hranic s Izraelem.

Foto: Profimedia.cz

Letovisko Taba na Sinajském poloostrově

Článek

„V oblasti Sinajského poloostrova a zejména v jeho severní části se od počátku roku 2011 výrazně snížila bezpečnost. Negativními faktory jsou zejména pronikání nelegální migrace, pohyb ozbrojených skupin, pašování zbraní a pronikání extrémistů z pásma Gazy,“ stojí ve zprávě ministerstva.

„Na základě dosavadního vývoje nelze v nejbližší budoucnosti očekávat zlepšení situace na území Sinajského poloostrova,“ uvedl v prohlášení úřad s tím, že při pobytech v turistických střediscích na jihu Sinaje nedoporučuje Čechům cesty mimo tato letoviska.

Doporučení pro celé území Egypta

Upozornění ovšem platí pro celé území Egypta vyjma Káhiry, Alexandrie a turistických oblastí v Horním Egyptě (Luxor, Asuán, plavba po Nilu).

„I nadále nelze vyloučit možnost vzniku předem neohlášených stávek a pouličních demonstrací a s tím spojených rizik pro české občany. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje občanům během jejich pobytu v Egyptě vyhýbat se jakýmkoliv shromážděním či srocením občanů,“ píše se v tiskové zprávě.

Ministerstvo rovněž občanům, kteří hodlají cestovat do Egypta, připomnělo možnost registrace v systému DROZD, který je k dispozici na webové stránce www.mzv.cz v kapitole "Cestujeme".

Ministerstvo zahraničních věcí ČR po dohodě s Asociací cestovních kanceláří ČR a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur též doporučuje klientům cestovních kanceláří v Egyptě dbát za všech okolností doporučení vedoucích svých zájezdů.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury cestovky zatím neruší charterové lety do letoviska Taba. Nabízejí ale klientům možnost výměny egyptské destinace za jiné letovisko či přesunutí termínu zájezdu. "Cestovní kanceláře vyvíjejí maximální možné úsilí, aby nenutily klienty k pobytu v severní části Sinajského poloostrova, konkrétně v letovisku Taba," uvedl Okamura.

Klientům, kteří jsou momentálně v letovisku Taba, se cestovky snaží umožnit přesun do jiných rezortů. Přesto ale Okamura uvedl, že z informací cestovních kanceláří v Egyptě nevyplývá, že by klienti v letoviscích byli v nebezpečí. "V hotelových rezortech je nyní klid a turisté zde tráví bez problému svou dovolenou. Není třeba panikařit a obávat se dovolené v Egyptě," dodal Okamura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám