Hlavní obsah

Mluví se o provizi 40 miliónů pro Haška, udeřil Jančura

Právo, jov

Vlastník Student Agency Radim Jančura přišel s tvrdým kalibrem vůči jihomoravskému hejtmanovi a prvnímu místopředsedovi ČSSD Michalu Haškovi. Podle podnikatele se hovoří o tom, že šéf kraje nebo jeho domovská soc. dem. má obdržet provizi 40 miliónů korun od výrobce vlaků, které mají na jižní Moravě nasadit ČD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Jančura nejprve obvinil Haška, že svůj region ročně připravuje o 150 miliónů kvůli tomu, že uzavřel místo se Student Agency desetiletou smlouvu o provozování železniční dopravy s ČD. Za dobu trvání kontraktu tak podle podnikatele bude jižní Morava tratit 1,5 miliardy. „V roce 2009 jsme na požadavek kraje přinesli nabídku na provozování elektrických vlaků na jižní Moravě. Přesto, že tato nabídka byla o 150 miliónů za rok na dotacích levnější než nabídka ČD, se hejtman Hašek rozhodl a podepsal desetiletou smlouvu s ČD,“ vysvětlil Jančura.

Postěžoval si, že se s ním hejtman odmítá sejít: „Utíká přede mnou, skrývá se přede mnou doslova jako zločinec.“

V souvislosti se smlouvou s ČD se podle Jančury hovoří o provizi pro Haška. „Mezi politickými stranami se hovoří o tom, že ať už ČSSD nebo pan Hašek mají dostat provizi od výrobce vlaků, které mají ČD na elektrické tratě dostat. Mluví se o 40 miliónech,“ prohlásil podnikatel. Důkazy podle něj nejsou, ale pozastavil se nad tím, že Hašek trvá na kontraktu s ČD. „Mně to smrdí a já věřím tomu, že to nedělá zadarmo,“ řekl Jančura.

Nemá důkazy, brání se ČSSD

Hejtman se proti jeho tvrzením ohradil. „Samozřejmě zásadně takové nařčení odmítám,“ sdělil Hašek Právu. Podobně se vyjádřil Jihomoravský kraj v tiskové zprávě s tím, že podnikatel se dopouští falešného a křivého obviňování: „Domníváme se, že pokud by pan Jančura měl jakékoliv relevantní důkazy o svých tvrzeních, již dávno by se obrátil na orgány činné v trestním řízení či na ÚOHS (antimonopolní úřad).“ Kraj připomněl, že jako první v zemi vyhlásil nabídkové řízení na soukromého dopravce na vybraných tratích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Sociálním demokratům včera vmetl podezření i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve Sněmovně, kdy místopředseda soc. dem. Lubomír Zaorálek ministerstvo obvinil, že Evropská komise zastavila proplácení dotací kvůli selhání auditního orgánu resortu.

„To myslíte vážně, že mě voláte k odpovědnosti? Vaši lidé v krajích kradou, ani poledne nedrží. A vy viníte ministra financí?“ opáčil Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám