Hlavní obsah

Rath se cítí být obětí, dokazuje řeč jeho těla

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna v úterý odsouhlasila vydání bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha k trestnímu stíhání. Před tímto hlasováním se hlavní aktér velké korupční aféry ve 45minutovém proslovu pokoušel hájit ze všech sil. Z jeho gestikulace bylo zřejmé, že je přesvědčen, že nic zavrženíhodného nespáchal.

Rath se cítí být obětí, dokazuje řeč jeho tělaVideo: Novinky

 
Článek

Gesta, která Rath vystřídal během proslovu, jsou podle slov odbornice na řeč těla Elišky Landovské projevem člověka tvrdého, cílevědomého a také neuvědomujícího si závažnost situace v plné míře.

„Mimické, tedy obličejové svaly Rath příliš nepoužívá, znamená to, že umí držet emoce na uzdě a dobře zvládá sebekontrolu. Jeho místy mohutná gestikulace poukazuje na to, že se jedná o sebevědomého člověka. Opakovanými razantními pohyby rukou do stran se snaží přesvědčit ostatní o tom, že nic závažného nespáchal, že je nevinný,“ řekla Novinkám Landovská.

„Časté rozhlížení se zprava doleva a pohyby obočí nahoru a dolů signalizuje velké překvapení, rozčarování a údiv nad tím, že se do takové situace vůbec dostal,“ podotkla Landovská. Zrychlená gestikulace pak podle ní jasně hovoří o nervozitě a náklon celého těla k posluchačům znamená snahu získat je na svou stranu právě prostřednictvím přiblížení se k nim. Další výrazný pohyb, mávání rukou s brýlemi, ukazuje na potřebu řečníka získat více času k promyšlení další argumentace. Kýváním hlavou se Rath snaží dodat argumentům více vážnosti.

„Rozpřaženýma rukama dávají řečníci najevo vstřícnost, je to gesto upřímnosti a bezelstnosti, symbolické objetí posluchačů, kdy řečník volá: 'Nemám žádná tajná esa v rukávu', popřípadě 'Já to s vámi myslím dobře, vy mě přeci musíte chápat',“ říká Landovská. David Rath během proslovu toto gesto používal opakovaně. Občas také pokrčil rameny, což podle expertky znamená: „No, když myslíte, já vás už nemůžu ničím víc přesvědčit, už mi dochází logické argumenty.“

Cítí se být v právu

Je zřejmé, že základní principy řečnické gestikulace nejsou Davidu Rathovi cizí a že se prostřednictvím řeči těla snaží nedávat na sobě znát negativní rozpoložení. „Chce působit věrohodným a vyrovnaným dojmem. Jeho pohyby také jasně vypovídají o tom, že se navzdory všemu cítí být v právu,“ poznamenala Landovská s tím, že jde o člověka, který si jde velice tvrdě za svým.

„Rath má pocit, že se stal obětí okolností a že dělal to, co dělali všichni ostatní. Nedokáže se srovnat s tím, že ostatním to prošlo a jemu ne,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám