Hlavní obsah

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli Mostecké uhelné

Novinky, val
Praha

Ministerstvo financí v úterý informovalo o podání trestního oznámení v případě kauzy Mostecké uhelné (MUS). Předložený materiál shrnuje podle mluvčího Ondřeje Jakoba dosud známé, ale i nové poznatky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Po zpracování dostupných podkladů učinila Česká republika, jako poškozená, další kroky v uvedené záležitosti a podala u příslušných orgánů činných v trestním řízení v České republice trestní oznámení, ve kterém zároveň uplatnila svůj civilní nárok na náhradu způsobené škody,“ informovalo ministerstvo.

V souvislosti s kauzou privatizace Mostecké uhelné nařídila loni švýcarská prokuratura bankám zablokovat zhruba 13 miliard korun, u nichž hrozilo, že pochází z trestné činnosti. Právě o tyto peníze se chce ucházet i Česká republika, když se prostřednictvím ministerstva financí chtěla dodatečně připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům společnosti. S odvoláním však neuspěla.

I přesto má Česká republika nadále šanci na peníze dosáhnout. Stále zůstává na straně poškozených, zatímco trestní řízení ve Švýcarsku pokračuje. „Předmětné trestní řízení ve Švýcarsku nebrání výše uvedenému zvolenému postupu a zpracovaný materiál v něm může být využit,“ uvedl Jakob.

Reklama

Výběr článků

Načítám