Hlavní obsah

Američané zabili dvojku Al-Káidy

Islámábád/Washington
Aktualizováno

Druhý muž teroristické sítě Al-Káida Abú Jahjá Libí je po smrti. Původní spekulaci agentury Reuters v úterý potvrdil zástupce americké vlády. Libí byl terčem pondělního náletu amerického bezpilotního letadla na severozápadě Pákistánu, při kterém zahynulo 15 lidí. Akce byla další ranou teroristické síti po likvidaci jejího šéfa Usámy bin Ládina.

Foto: ČTK/AP

Abú Libí na snímku z videa z roku 2007

Článek

"Zachytili jsme rozhovory mezi militanty. Hovořili o smrti šejka," řekl dříve jeden z představitelů pákistánské tajné služby a dodal: "Nejmenovali tuto osobu, ale prověřovali jsme to u našich zdrojů v oblasti a jsme přesvědčeni, že hovořili o Libím." Libí měl být podle pákistánské tajné služby při pondělním náletu těžce zraněn. Poté ho měli převézt do soukromé nemocnice, kde později zemřel.

Informaci o úmrtí později britské stanici BBC potvrdil nejmenovaný zástupce americké vlády. Al-Káida podle amerických představitelů ztratila důležitého plánovače útoků proti Západu a bude mít velké problémy ho nahradit, protože jí chybí kádry.

Při pondělním útoku zahynulo nebo bylo těžce zraněno sedm zahraničních radikálů. Při podobném útoku jsou mrtví zpravidla pohřbíváni prakticky na místě, kde byli zabiti, aby se ztížila evidence ztrát povstaleckých sil a také identifikace bojovníků. Podle místního obyvatele ale byli všichni odvezeni pryč. Po incidentu se navíc na místě shromáždilo nezvykle velké množství bojovníků, což naznačuje, že událost na ně silně zapůsobila.

Radikálové smrt Libího popírají 

Velitel vzbouřenců v Severním Vazíristánu nicméně jeho smrt popírá: "Nebyl zabit. Není to poprvé, co se oznamovalo, že zemřel. Američané mají velké ztráty v Afghánistánu, tak se uchýlili k lživým tvrzením."

Jeho smrt byla oznámena v roce 2009, pak se ale ukázalo, že šlo o záměnu identity.

Agentura Reuters upozornila, že může trvat měsíce, než bude možné potvrdit, kdo zemřel při útoku. V oblasti působí Tálibán a není pod kontrolou centrální vlády.

Stratég Libí

Mohamad Hasan Kaiín, jak zní Libího vlastní jméno, se narodil v roce 1963 v Libyi. Dvojkou Al-Káidy se stal poté, co se po smrti Usámy bin Ládina dostal do vedení teroristické organizace Egypťan Ajmán Zavahrí. Byl hlavním stratégem organizace, plánoval každodenní operace na území Pákistánu. Také se organizaci snažil přiblížit mladým lidem.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nabízel za Libího odměnu jeden milión dolarů (téměř 21 miliónů korun). Libí po svém útěku z bagrámské letecké základny v Afghánistánu v roce 2005 natočil řadu propagandistických videí, které vyzývaly k útokům na americké cíle, připomněla ČTK.

Smrt Libího dodává USA argumenty pro další útoky bezpilotních letadel proti radikálům, které Islámábád toleruje jen s nechutí.

O víkendu byla podniknuta série útoků na Pákistán, při které zahynulo třicet lidí. Čtyři zahynuli v sobotu, deset v neděli a 15 při útoku na Libího, kdy byly vypáleny dvě rakety. První zasáhla tábor u  Hisochálu východně od Miranšáhu. Druhá raketa zabila 12 radikálů, kteří se na místě útoku sešli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám