Hlavní obsah

Nervózní Tošenovský se představil v Ostravě, primárky ODS pokračují

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Přibližně 250 členů ODS dorazilo v pondělí v podvečer na ostravské výstaviště Černá louka na volební shromáždění ODS v Moravskoslezském kraji. Odstartovaly tím vnitrostranické prezidentské primárky na severní Moravě a ve Slezsku. Jejich výsledek bude znám v sobotu.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Přemysl Sobotka (vlevo) a Evžen Tošenovský.

Článek

O post kandidáta ODS na prezidenta soupeří Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský. Dosud s převahou vítězí Sobotka, který uspěl v devíti z deseti regionů. Tošenovský vyhrál velmi těsně jen ve Zlínském kraji. Sobotka zatím získal 2245 hlasů, zatímco jeho rival 964 hlasů. Procentuálně je poměr 70 ku 30 ve prospěch Sobotky. Kromě severní Moravy a Slezska neproběhly stranické primárky ještě v Jihomoravském kraji, Praze a středních Čechách.

I když je Ostravsko domovem europoslance Tošenovského, první místopředseda Senátu Sobotka chce vyhrát i na jeho půdě. "Celé primárky vnímám, jako že jsou v České republice a nerozlišuji, jestli jsem na východě, jihu nebo severu. Pro mě je to stejná půda, půda ODS, kde se bude rozhodovat mezi námi dvěma," prohlásil Sobotka s tím, že jako sportovec cítí vždy šanci na úspěch. "Hlavně chci o ni vždycky bojovat."

Tošenovský potvrdil, že i když už jsou prezidentské primárky ve druhé polovině, je v Ostravě víc nervózní. "Jsou tady lidé, kteří mě víc znají, jsem tu pod přísnějším dohledem," poukázal a dodal, že je zvědavý na volební účast. "Prozatím ta účast je nízká a z toho se těžko cokoli kalkuluje. Když jsme začínali, tak jsme mysleli, že sto hlasů nebude žádný rozdíl a ukazuje se, že i těch sto hlasů je při tak nízké volební účasti velký rozdíl," naznačil bývalý moravskoslezský hejtman.

Po krátkém představení čelili oba kandidáti otázkám svých spolustraníků. Na shromáždění má dorazit i předseda ODS a premiér Petr Nečas, jeho proslov a následná debata bude ale neveřejná.

Reklama

Výběr článků

Načítám