Hlavní obsah

Bývalého vládce Egypta, svrženého Mubaraka, odsoudili na doživotí

– Káhira • Aktualizováno
Právo, Tomáš Loskot

Egyptský tribunál odsoudil loni svrženého Husního Mubaraka (84) k tomu, aby strávil zbytek života za mřížemi. Prezident, který železnou rukou za podpory Západu vládl zemi na Nilu 30 let, byl obviněn z korupce a podílu na zabití stovek demonstrantů při loňských protivládních nepokojích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý vládce Egypta Mubarak u souduVideo: Reuters

 
Článek

Společně s Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí. Naopak šest bývalých vysokých bezpečnostních představitelů egyptského režimu soud zprostil viny ze smrti protestujících. Soud zbavil obvinění z korupce i oba Mubarakovy syny, Gamála a Alá.

Na vynesení rozsudku čekaly před soudní budovou stovky Egypťanů. Po oznámení doživotního trestu pro Mubaraka propukli v jásot. Podle záběrů televize Al-Džazíra nadšeně mávali vlajkami a stříleli do vzduchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozůstalí obětí protestují před soudemVideo: Reuters

Spolu s Mubarakem čelí hrozbě hrdelního trestu i exprezidentův ministr vnitra Habíb Adlí a dalších šest vysokých bezpečnostních činitelů. Ve stejném procesu byli obviněni z korupce Mubarakovi synové Gamál a Alá.

Generálové popírali Mubárakovu vinu

Podle hlavního žalobce všech osm obžalovaných z podílu na vraždění pomáhalo střelbu do demonstrantů iniciovat a Mubarak prý neudělal nic pro to, aby zabíjení zastavil, ačkoli o něm údajně věděl. Adlí prý na Mubárakův rozkaz povolil použití ostrých nábojů. Důkazního materiálu proti exprezidentovi bylo podle prokuratury dost, řada bývalých generálů policie a armády ale prohlásila, že rozkaz k palbě do davů od Mubaraka neslyšela.

Foto: ČTK/AP

Zástupy policistů hlídají odpůrce svrženého prezidenta..

Krutý miláček západních státníků

Proces začal 3. srpna. Mubarak, který je od loňského dubna hospitalizován kvůli srdeční slabosti a údajně trpí vážnou nemocí, všechna dosavadní stání absolvoval na lůžku nebo na vozíku. Během procesu hovořil jen výjimečně a v den skončení přelíčení 22. února odmítl možnost vyjádřit se k případu před soudem.

Mubarak byl třetím nejdéle vládnoucím mužem v Egyptě – po faraonu Ramsesovi II. a guvernéru Egypta z první poloviny 19. století Muhammadu Alím. Prezidentskou funkci převzal po zavraždění s Anvara Sadata.

Během celé Mubarakovy vlády panoval v Egyptě výjimečný stav. Jeho tajná služba Muchabarat proslula bestiálními metodami vůči všem odpůrcům režimu

Známý je příběh Umara Sulajmána, jejího šéfa a Mubarakova viceprezidenta, jenž v roce 1995, když jej americké úřady požádaly o zaslání vzorku krve jednoho z vězňů podezřelých z členství v teroristické síti al-Káida k ověření DNA, iniciativně odpověděl: „To není problém. Uřežeme mu ruku a pošleme vám ji.“

Foto: ČTK/AP

Ženy skandující hesla na podporu souzeného exprezidenta před budovou, kde proces probíhá.

I přes to však byl Mubarak díky svému nemilosrdnému přístupu k islámských radikálům a přátelství s Izraelem až do svého svržení miláčkem Západu.

Americký prezident Barack Obama se o něm v roce 2009 pro vyjádřil jako o „síle pro stabilitu a dobro“, s úctou o něm hovořil i bývalý prezident Václav Havel, jenž ho dokonce během Mubarakovy návštěvy Česka v roce 1994 označil za osobního přítele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám