Hlavní obsah

Ústecký dotační úřad opět prohledávají policisté

Právo, Novinky, ČTK, ape, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Kanceláře ústeckého úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, který rozděluje v Ústeckém a Karlovarském kraji evropské dotace, v pátek znovu prohledává policie. Dvě patra v budově, kde úřad sídlí, obsadilo krátce po 09:00 asi 20 policistů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Úřad regionální rady v Ústí nad Labem

Článek

Policisté jsou většinou v civilu, jen s páskami na rukou. "Policie nám oznámila prohlídku nebytových prostor. V současné době je zapečetěna většina našich kanceláří," řekla Novinkám mluvčí ROP Marcela Klíchová s tím, že co konkrétně hledají, nemůže kvůli závazku mlčenlivosti sdělit. Odhaduje se, že policisté budou v úřadu minimálně celý víkend.

Ředitel ROP Severozápad Pavel Markvart řekl České televizi, že se policie zajímá o tři projekty. "U dvou z nich nikdy nedošlo k jejich proplácení, jeden projekt už byl schválen. Nebyly na ně čerpány prostředky, EU by poškozena být neměla," řekl Markvart.

Úřad sám našel pochybení a zatím neproplatil jedinou korunu. Většina kanceláří v sídle dotačního úřadu je zapečetěná a úředníci, kteří dokumenty vydávají, jsou vázáni mlčenlivostí. U dvou projektů podle něj úřad sám přišel na nedostatky.

Poté, co policisté do úřadu přišli, museli všichni zaměstnanci své kanceláře opustit jen s osobními věcmi. Nikdo ze zaměstnanců úřadu nebyl podle Markvarta zadržen.

Policie navštívila i krajský úřad

Policisté byli i v budově Krajského úřadu. "Mohu to potvrdit, spolupracujeme s nimi, bližší informace ale nebudeme podávat," řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková s tím, že žádné další informace k dispozici ani nemá. Policisté nejprve hovořili s ředitelem úřadu Milanem Zemaníkem, hejtmanka kraje Jana Vaňhová (ČSSD) v budově vůbec není, podle Hanáčkové má jiný program.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kanceláře v úřadu ROP Severozápad policisté zapečetili.

"Provádíme tam procesní úkony, které nijak nesouvisejí s případem obviněného poslance Ratha. Jde o jinou trestní věc, kterou dozoruje Ústí," řekla Právu ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Steiner vyzval členy rady ROP k rezignaci

Podle některých informací se policisté zajímají o dva projekty, na jejichž údajnou předraženost upozornil v minulém týdnu bývalý úředník ústeckého dotačního úřadu a krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner. Předraženy podle něj byly zakázky na rekonstrukci silnice Louny - Ročov a také projekt na propagaci území postiženého těžbou uhlí. Ústecký kraj i Úřad Regionální rady ROP Severozápad jakékoliv pochybení odmítají a obě instituce na Steinera podaly trestní oznámení.

Steiner v pátek vyzval všechny členy Výboru Regionální rady ROP Severozápad k okamžité rezignaci. "Pokud do 10. 6. členové tohoto výboru tak neučiní, přijímají plnou osobní zodpovědnost za finanční ztráty, které v současné době či blízké budoucnosti vzniknou, aby tyto ztráty v konečném důsledku nezaplatili občané Ústeckého a Karlovarského kraje," sdělil Steiner.

Podle informací Práva v budově zasahují detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Nikoho zatím nezatkli, pouze sbírají důkazy a podklady, tedy počítače a dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám