Hlavní obsah

Česká turistka byla zavražděna na Novém Zélandu

Novinky, val
Aktualizováno

V neděli byla na Novém Zélandu nalezena mrtvola 31leté Češky. Tělo bylo pohozeno v lese. Žena byla údajně zavražděna mužem, který byl v minulosti trestán za sexuální násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místo na Novém Zélandu, kde byla nalezena zavražděná ČeškaVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AFP bylo tělo české turistky nalezeno v odlehlém lese nedaleko města Waimate, kde údajně stopovala. Vedle ní nalezli policisté také tělo 43letého Jasona Frandiho. Policie o tom informovala v úterý. Tělo zatím nebylo oficiálně identifikováno, vyšetřovatelé jsou ale přesvědčeni, že ví, o koho jde.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Místo události Waimate - Nový Zéland

Incident potvrdil Novinkám také mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Podle něj je resort s rodinou zavražděné ve spojení. "Na místě je její sestra, jsme s ní v kontaktu," řekl Novinkám Kolář. Bližší informace o případu ale ministerstvo podle něj nemá.

Český velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček řekl právu, že dotyčná byla turistka, která zároveň na Novém Zélandu legálně pracovala. Podle tamních médií si dívka v sobotu po pracovním dnu odjela stopem.

Foto: http://www.stuff.co.nz

Česká turistka byla zavražděna na Novém Zélandu

"Jsme v kontaktu jak s rodinou, tak s novozélandskou policií, která se na nás obrátila. Novozélandská televize celý den vyzývá případné svědky, aby se ozvali policii, pokud stopařku svezli, nebo zahlédli ji, dotyčného muže nebo jeho auto," řekl Kmoníček.

Češka pobývala podle místních médií na Novém Zélandu od ledna. Pracovala na vinici v nedalekém Cromwellu, odkud v sobotu večer zřejmě odešla a stopovala do Timaru. Podle policie mohla po cestě nasednout do více vozů, než narazila na Frandiho. Ten ji měl odvézt do odlehlého lesa a pokusit se ji znásilnit. Na místě činu měly být nalezeny stopy po zápase mezi vrahem a obětí. Tři kilometry od místa, kde byla nalezena obě těla, našli policisté Frandiho vůz BMW.

Za sexuální delikt už Frandi seděl

Policie oblast uzavřela a v současnosti hledá svědky, na místě probíhá vyšetřování. Podle novozélandských úřadů o vraždě už byla informována rodina oběti.

Frandi měl být přitom za sexuální delikty souzen už v minulosti. V roce 2000 si vysloužil 3,5letý trest za únos 19leté dívky. Během zadržení vyšetřovatelům řekl, že měl v úmyslu ji znásilnit. Podobný delikt měl spáchat i v roce 2005. Později byl trestán také za pěstování konopí.

Radio New Zeland s odkazem na Frandiho advokáta uvedlo, že jeho klient trpěl depresemi a znásilnění zvolil jako poslední akt před tím, než si vezme život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám