Hlavní obsah

Nové mobily budou mít extrémně jemné displeje jako moderní televizory

Novinky, zgl

Vysoké rozlišení je u moderních televizorů již samozřejmostí. Stejně jemný obraz by měly nabídnout i nové chytré telefony, a to i přesto, že jejich obrazovky jsou až desetkrát menší. Počítá s tím alespoň společnost LG, která představila první displej pro mobily s Full HD rozlišením.

Foto: LG

Nejjemnější displej na světě od LG zvládne zobrazit to samé, co velký LCD televizor.

Článek

Ty nejlepší chytré telefony, které jsou aktuálně k dostání na tuzemském trhu, disponují rozlišením 1280x800 obrazových bodů. Příkladem může být smartphone Samsung Galaxy Note, který má úhlopříčku 5,3 palců a zmiňované rozlišení.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note

Prototyp společnosti LG nabízí při úhlopříčce pět palců rozlišení 1920x1080 pixelů. Jeho hustota je tak úctyhodných 440 ppi (pixel per inch – obrazových bodů na palec), jemnější rozlišení zatím žádný panel na světě nenabízí.

Nový displej využijí mobilní telefony nebo například kapesní konzole. Jaké konkrétní zařízení jím budou vybaveny, však zástupci firmy neprozradili. Lze ale předpokládat, že LG je nabídne dalším výrobcům. První přístroje s tímto panelem by se na trhu mohly podle serveru Übergizmo objevit už koncem letošního roku.

Trend nastolily počítačové tablety

S vysokým rozlišením se u mobilních zařízení budeme setkávat stále častěji. Jedním z průkopníků je společnost Apple, která v březnu představila nový iPad. Ten má 9,7palcový displej s rozlišením 2048x1536 pixelů a hustotou 264 ppi. „iPad má více obrazových bodů než váš HD televizor,“ neskrýval své nadšení při odhalení iPadu šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller.

Foto: Apple

Apple iPad

Další firmou, která se rozhodla vyrábět extrémně jemné displeje pro počítačové tablety a notebooky, je Sharp. Koncem dubna ukázala světu svůj 10palcový IGZO displej s rozlišením 2560x1600 obrazových bodů. Jeho hustota je tedy ještě vyšší než v případě jablečného tabletu (300 ppi). První přístroje s tímto panelem by se měly podle neoficiálních informací na trhu objevit ještě letos.

Foto: Sharp

IGZO displeje od společnosti Sharp se budou vyrábět v různých úhlopříčkách

Vylepšení by se měly v následujících měsících dočkat také televizory a monitory u stolních počítačů. Podle odhadů společnosti Intel se již v příštím roce objeví první panely s rozlišením 3840x2160 pixelů a v roce 2014 pak s rozlišením 4096x2304 pixelů. Otázkou zůstává, jak tohoto monstrózního rozlišení zvládnou využít herní vývojáři a filmoví producenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám