Hlavní obsah

Každý desátý notebook bude mít letos dotykový displej, plánují výrobci

Novinky, mif

Leště před pár lety byly notebooky s dotykovým displejem velkou vzácností. To by však měl změnit příchod operačního systému Windows 8, který je pro ovládání prstem přímo uzpůsoben. Podle serveru DigiTimes, který se odvolává na informace výrobců, by tak mělo disponovat dotykovým panelem deset procent laptopů, jenž se vyrobí v průběhu letošního roku.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Článek

Podle serveru DigiTimes již masivně na výrobě dotykových displejů pro notebooky pracují největší světoví výrobci počítačů, jako je Acer nebo Asus. Vývoj plánují ale také firmy Hewlett-Packard či Lenovo.

Integrace dotykových panelů bude mít samozřejmě vliv také na cenu notebooku, protože výroba obyčejného displeje je levnější. Podle serveru DigiTimes by přístroje s 13palcovým dotykovým panelem měly být dražší přibližně o 1500 Kč, v případě 15palcových modelů pak o 1650 Kč.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Jak by takový laptop s dotykovým displejem mohl vypadat, ukázala už v lednu společnost Lenovo na svém konceptu Yoga. Ten se na první pohled nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů. Má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 obrazových bodů a nechybí ani tradiční klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní.

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec tabletu. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky.

„Lenovo Yoga, který kombinuje nejlepší vlastnosti ultrabooku s nejlepšími vlastnosti tabletu, ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil na veletrhu CES Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám