Hlavní obsah

Šéfka MMF rozčílila Řeky, kteří by podle ní měli začít platit daně

Představitelé řeckých politických stran kritizovali generální ředitelku Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou, která v rozhovoru pro britský list The Guardian naznačila, že Řekové neplatí daně. Lídr socialistické strany PASOK Evangelos Venizelos to považuje za urážku řeckého lidu. Francouzské šéfce MMF za šíření karikaturních stereotypů vyčinila také vláda v Paříži.

Foto: Dominick Reuter, Reuters

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Článek

Lagardeová v interview prohlásila, že jí v současnosti dělají starosti spíše chudobou zasažené děti v subsaharské Africe než Řekové, kteří by se měli soustředit hlavně na to, aby platili daně, a tím si pomáhali kolektivně. Podle ní se mnoho Řeků snaží placení daní vyhnout.

Následně obdržela na svém facebookovém profilu tisíce naštvaných zpráv, na což reagovala omluvným prohlášením, v němž uvedla, že „velmi soucítí s řeckým národem, který čelí výzvám“.

„MMF podporuje Řecko v jeho úsilí překonat současnou krizi,“ napsala Lagardeová.

Venizelos toto prohlášení uvítal, nicméně zdůraznil, že „nikdo nesmí ponižovat řecký lid během krize. Říkám to zejména na adresu paní Lagardeové, která svým postojem urazila řecký národ“.

Lídr levicové strany Syriza Alexis Tsipras byl ještě méně smířlivý. „To poslední, o co v Řecku stojíme, je soucit. Řečtí pracující své daně platí, a jsou to daně neúnosné,“ reagoval podrážděně.

Kritika i od francouzské vlády

Mluvčí francouzské vlády Najat Vallaudová-Belkacemová uvedla, že šéfka MMF ani nikdo jiný nemá co dávat Řekům nějaké lekce. „Její postoj považuji za zjednodušující a stereotypizující,“ řekla v rozhovoru pro televizi Canal .

Varovala, že pokud se Řecko po nových parlamentních volbách 17. června rozhodne odejít z eurozóny, bude to špatné pro všechny partnery v Evropě i jinde ve světě.

Až 54 procent Řeků je podle nejnovějších průzkumů připraveno se smířit se ztrátou eura, pokud by vynaložené oběti za jeho udržení měly překročit "únosnou mez". Pouze třetina jich chce evropskou měnu pro Řecko zachránit za každou cenu a sedm procent se jí chce okamžitě vzdát.

V nedávných předčasných volbách ztratily v Řecku parlamentní většinu strany, které po dohodě s EU a MMF prosazovaly drastická úsporná opatření výměnou za zahraniční pomoc s cílem vyřešit řeckou dluhovou krizi. Strany se poté nedokázaly dohodnout na vládě a byly vyhlášeny nové volby. Existují obavy, že v nadcházejícím hlasování ještě více posílí strany, které škrty odmítají. To by asi vedlo k odstoupení Řeků od eura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám