Hlavní obsah

V parlamentu tekla krev. Ukrajinští zákonodárci se servali kvůli ruštině

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinští opoziční poslanci v pátek zablokovali činnost parlamentu, když obsadili řečniště. Důvodem je projednávání zákona, který má umožnit používání ruštiny jako oficiálního jazyka u soudů, v nemocnicích a na úřadech v ruskojazyčných oblastech. Ve čtvrtek se kvůli zákonu poslanci servali. Nejenže padaly rány pěstí, ale také tekla krev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Rvačka v ukrajinském parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Rvačkou boj proti ruštině neskončil. Podle agentury Interfax obsadilo v pátek řečnickou tribunu asi 40 členů opozičního Bloku Julije Tymošenkové a strany Naše Ukrajina-Národní sebeobrana. Nespokojení zákonodárci rozvinuli plakát zobrazující ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, premiéra Mykolu Azarova a ministra vzdělání, vědy, mládeže a sportu Dmytra Tabačnyka jako tříhlavého draka, jemuž šlehají z tlam plameny v barvách ruské státní vlajky na mapu Ukrajiny s nápisem "ukrajinština". Na plakátu bylo heslo "Zničíš jazyk - zničíš vlast".

Jazykoví puritáni se ve čtvrtek s vládními stoupenci pustili do pěstních soubojů přímo v poslaneckých lavicích. Mykolu Petruka z opozičního Bloku Julije Tymošenkové Vlast museli odvézt do nemocnice, protože utrpěl zranění hlavy. Krev mu stékala po obličeji, popsala následky bitky agentura AP. Další poslanec skončil s roztrženou košilí.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští poslanci se rvou kvůli jazykovému zákonu.

Šarvátky podle ukrajinských médií pokračovaly i poté, co předseda parlamentu Volodymyr Lytvyn zasedání ukončil. V pátek oznámil, že "parlamentarismus v zemi je mrtvý". Navrhl, aby byla Nejvyšší rada rozpuštěna a aby byly vypsány předčasné volby. Řádné volby se mají konat letos 28. října.

Spor o jazyk a identitu národa

Na východě země se ruština běžně používá. Ukrajinci ze západní části se ale bojí, že zákon, který umožní používat ruštinu, ohrožuje ukrajinštinu a národní tradice. Ukrajina se samostatnosti dočkala až po rozpadu SSSR. Staletí byla součástí Ruska.

Země zažívá růst ukrajinského nacionalismu spojený i s jazykovým purismem.

To, že se ukrajinským poslancům nepodařilo udržet nervy na uzdě, není ničím výjimečným. V září 2010 některým z nich podobným způsobem povolily během diskuze o vládním úsporném programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám