Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny je reálný, řekl Nečas

Brusel
Aktualizováno

Odchod Řecka z eurozóny je podle premiéra Petra Nečase reálnou variantou a za určitých podmínek i jedinou možností. Dopady takového kroku by podle Nečase, který tímto výrokem zahájil svoji účast na summitu EU v Bruselu, dolehly i na Českou republiku. Akciové trhy na celém světě se ve středu začaly propadat právě v obavách, co vzejde ze schůzky.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

"Já si myslím, že je to reálná varianta, odchod Řecka z eurozóny. A dokonce za určitých okolností bude podle mého osobního názoru, to chci zdůraznit, jedinou možností," řekl český premiér. "Nejsme členskou zemí eurozóny...To není věcí, kterou by česká vláda měla řešit, zda Řecko má zůstat, nebo nemá zůstat. To je věcí eurozóny," podotkl.

"Samozřejmě by bylo lepší, kdyby Řecko plnilo úsporný program a zůstalo v eurozóně," řekl Nečas při příjezdu na jednání, kde bude jednat o osudu Řecka.

"Představa, že by se případný odchod Řecka z eurozóny nás nedotkl, je naivní a nepravdivá," doplnil premiér a popsal dopady odchodu Atén od eura. Mohly by dojít ke snížení půjček do podnikatelské sféry a k zamrznutí mezibankovního trhu. "Ono to bez následků a bez nákladů nebude," podotkl premiér.

Vláda podle něj už ve spolupráci s ČNB připravila možnosti, jak na takovou situaci případně reagovat. Konkretizovat je ale odmítl.

Propad trhů

Burzy v Itálii a ve Španělsku se propadly o tři procenta, v Londýně, Paříži a ve Frankfurtu o více než dvě. Americké trhy klesly o procento, uvedla BBC. Výrazně oslabilo i euro vůči dolaru, je nejníže od srpna 2010. Krátce před 17:00 se euro prodávalo za 1,2584 dolaru. Za celý den ztrácelo asi 0,8 procenta. K propadu kurzu přispívá přetrvávající nejistota kolem dalšího vývoje v eurozóně, naopak dolar těží ze zpráv, které ukazují na další zlepšení stavu americké ekonomiky, píše ČTK.

Hrozba, že Atény opustí eurozónu, je stále silnější. V úterý spekulace posílil i bývalý řecký premiér Lukas Papadimos.

Papadimos podle agentury Dow Jones Newswires řekl, že řecká vláda možná podniká přípravy na odchod z eurozóny, a dodal: „Riziko, že Řecko opustí euro, je reálné. Závisí to na tom, zda řecký lid bude podporovat postupné zavádění ekonomického programu.“

Spekulaci o odchodu ale expremiér o den později popřel v televizi CNBC, kde řekl, že Řecko nic takového neplánuje. I tak okamžitě zareagovaly trhy.

Že se s odchodem Řecka stále více počítá, plyne i z dohody na úrovni expertů, kteří připravují jednání ministrů financí eurozóny. Každá země si podle dohody má připravit vlastní plán, který bude řešit dopady možného řeckého odchodu z eura. [celá zpráva]

O tom, že by Řecko mohlo opustit eurozónu, se stále více hovoří od řeckých předčasných voleb, z nichž nevzešla kvůli patové situaci nová vláda. Uspěli v nich odpůrci úsporných opatření, kteří zřejmě opakované předčasné volby vyhrají. [celá zpráva]

Právě úsporami ale mezinárodní partneři podmínili poskytnutí druhého záchranného balíku půjček pro dluhy stíhané Atény ve výši 130 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám