Hlavní obsah

Ve volbách by zvítězila ČSSD, druhá je ODS

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převaha sociálních demokratů v případných volbách do Sněmovny zůstává. Podle volebního modelu společnosti Median by je volilo 32,5 procenta voličů. Druzí v pořadí skončili občanští demokraté (20,5 procenta), následovaní komunisty (14 procent).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Pokud by se volby do Sněmovny uskutečnily v době od 17. dubna do 16. května, k hlasovacím urnám by přišlo 62 procent oprávněných voličů. Volební účast by tak byla nepatrně nižší než v roce 2010, kdy se k urnám dostavilo 62,6 procenta voličů.

Jednoznačným vítězem by se stali sociální demokraté, kterým by hlas dalo 32,5 procenta voličů. Za nimi se umístili občanští demokraté s 20,5 procenty a komunisté (14 procent). 11,5 procenta voličů by dalo hlas TOP 09, přesně na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny balancují lidovci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model na duben - květen 2012 podle MEDIAN

„Drtivá většina dotazování ovšem proběhla před zadržením sociálně-demokratického poslance a hejtmana Davida Ratha. Případný vliv této kauzy na preference ČSSD se tedy do výsledků ještě neměl šanci plně projevit,“ zdůrazňuje agentura.

Podle ní lze zaznamenat mírné posilování KSČM, nepotvrdily se však odhady zcela nadstandardního volebního zisku. „KSČM má díky velké loajalitě svých voličů silnou podporu mezi rozhodnutými respondenty, což může posilovat její výsledky ve volebních výzkumech. Oproti ostatním stranám má však velmi omezený potenciál získat hlasy lidí, kteří k volbám chtějí jít, ale váhají mezi více stranami,“ uvádí agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám