Hlavní obsah

Vojenskou jednotku při nácviku rozmetal sebevrah s výbušninami

Novinky, rei
Saná
Aktualizováno

Sebevražedný útočník s výbušninami na těle se v pondělí odpálil v jemenském hlavním městě mezi vojáky připravujícími se na přehlídku k úternímu státnímu svátku. Sebevrah v armádní uniformě zabil nejméně 90 osob, uvedla s odkazem na ministerstvo obrany agentura Reuters. Dalších více než 200 vojáků bylo zraněno. K atentátu se přihlásila Al-Káida.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevrah v armádní uniformě zabil nejméně 63 vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Útočník se odpálil nedaleko prezidentského paláce, informovala BBC. "Měl pod uniformou pás s výbušninami," uvedl armádní zdroj.

Svědkové popsali, že náměstí, kde se událost stala, je plné tělesných ostatků a krve. "Je to skutečný masakr. Leží tam kupy potrhaných těl, údy, hlavy. Je to neuvěřitelné," popsal jeden voják.

K útoku se mezitím přihlásili radikálové z Al-Káidy. V prohlášení zaslaném arabskému vysílání BBC uvedla, že se jí podařilo zlákat do svých řad jednoho armádního příslušníka, který útok provedl odplatou za zločiny páchané armádou.

Vojáci ve městě nacvičovali úterní slavnostní přehlídku, kdy v Jemenu slaví Den národní jednoty, tedy sjednocení severní a jižní části země v roce 1990.

Stabilitu země nicméně stále ohrožují separatistické tendence i radikální islamisté spojovaní s organizací Al-Káida na Arabském poloostrově. Jen za uplynulý víkend si boje mezi radikály a armádou v jižní provincii Abján vyžádaly životy 52 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám