Hlavní obsah

Bradáčová by mohla přijít o Rathův případ, dostat ho může Rampula

Právo, jfk, har

Korupční kauza Davida Ratha může být podle vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly odebrána severočeské dozorové žalobkyni Lence Bradáčové a přidělena jeho úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Rampula Právu potvrdil, že se touto možností bude nejspíš už příští týden zabývat.

Případné předání případu se opírá o znění ministerské vyhlášky 23 z roku 1994, která věcnou příslušnost státních zástupců v přípravném řízení upravuje.

Podle paragrafu 15 dozor v případech, jimiž byly dotčeny finanční nebo ekonomické zájmy EU a kde výše škody přesahuje 150 miliónů korun, musí vykonávat vrchní státní zástupci. Zatím však není jasné, k jaké škodě v Rathově případě došlo.

Obhájci si stěžují

Jak v pátek upozornil server Týden.cz, někteří obhájci zadržených v Rathově kauze již podali námitky právě na věcnou příslušnost případu. „I tato otázka bude v rámci výkonu dohledu přezkoumávána,“ uvedl Rampula.

„Pokud bude v popisu skutku jednání, které bude moci být podřazeno pod věci vyjmenované v paragrafu 15 jednacího řádu, pak by se jednalo o obligatorní příslušnost vrchního státního zastupitelství,“ podotkl vrchní žalobce.

„V takovém případě by nám to měli předat,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf pražského Vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula

Podle stejného předpisu chce vrchní státní zastupitelství zkoumat i místní příslušnost žalobců, která by se měla odvíjet od místa spáchání trestných činů obsažených v obvinění. O postoupení původního trestního oznámení do Ústí nad Labem rozhodl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Já si za tím rozhodnutím stojím, pochopitelně. Nehledě na to, že toto rozhodnutí podle mého názoru validovaly i soudy, když rozhodovaly o vazbě. Takže já v tom nevidím žádný příliš velký problém,“ reagoval pro Právo Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám