Hlavní obsah

Facebook se ocenil na dva bilióny, cena akcií na burze roste

• Aktualizováno

Americká společnost Facebook v pátek nabídla akcie na burzu. Jejich cena okamžitě vzrostla z úvodních 38 dolarů za kus (763 korun) a překročila hranici 40 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cena titulu se dostala v první minutě obchodování nad 42 dolarů, což znamená nárůst o 10,5 procenta, později se ustálila mírně nad 40 dolary. Při této ceně by tržní hodnota firmy činila zhruba 110 miliard dolarů, uvedla televize CNBC. Už původní cena ale znamenala, že Facebook je historicky třetí nejvýše ohodnocenou americkou firmou v den úpisu akcií.

Uvedení akcií na burzu firmě a jejím současným akcionářům přinese zhruba 18,4 miliard dolarů, tedy téměř 370 miliard korun. Původní očekávání byla výrazně nižší a experti cenu akcií při vstupu na burzu odhadovali na 28 až 35 dolarů.

Přestože úpis akcií (IPO) Facebooku je na burzách nejočekávanější událostí letošního roku a někteří komentátoři vstup firmy na burzu označují za událost desetiletí, ne-li století, IPO Facebooku má také řadu odpůrců. Ti většinou upozorňují na příliš vysoká očekávání, která se podle nich mohou ukázat jako přehnaná.

Akcie po vstupu často klesají

Portfolio manažeři a profesionální správci majetku drobným investorům často doporučují, aby na IPO Facebooku zapomněli. Cena akcií se po vstupu na burzu v dalších dnech často sníží, někdy i velmi výrazně. Facebooku se ale předpovídá, že první den na burze jeho akcie mohou vykázat růst až o 30 procent.

Vlastník největší sociální sítě na světě se nicméně již nyní zařadil mezi největší americké technologické firmy. Podle předběžných propočtů je Facebook se 104 miliardami dolarů hodnoty sedmou největší americkou technologickou společnosti. Je větší například než Cisco a dokonce dvakrát větší než výrobce počítačů Hewlett Packard. Facebook má při ceně 38 dolarů za akcii zhruba stejnou hodnotu jako internetový obchod Amazon.com.

Z velké části zaměstnanců udělá vstup firmy na trh dolarové milionáře. Počet zaměstnanců Facebooku se přitom od roku 2008 rozrostl z 800 až na současných 3000. Na více než jeden milion dolarů si po vstupu firmy na burzu přijde zhruba tisícovka z nich.

Nejštědřeji se vedení podniku v minulosti chovalo k programátorům. Bývalý zaměstnanec před časem britskému deníku Daily Mail tvrdil, že například v roce 2009 firma nabídla programátorům s 15letou pracovní praxí nákup zhruba 65.000 akcií po šesti dolarech. Po směně akcií v poměru 5:1, která se odehrála v říjnu 2010, mohou nyní tito programátoři nakoupit celkem 325.000 akcií, což jim při následném prodeji za 38 dolarů za jednu akcii přinese zisk 12,4 milionů dolarů, tedy téměř čtvrt miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám