Hlavní obsah

Volby v Řecku se uskuteční 17. června, evropští lídři varují Atény

Atény
Aktualizováno

Nové předčasné volby se v Řecku uskuteční 17. června. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na stranický zdroj po jednání lídrů hlavních politických stran u prezidenta Karolose Papuliase. Zemi k volbám dovede přechodná vláda. Evropští vůdci v souvislosti s volbami varovali Řeky, že za žádné vlády nemohou ustoupit od schválených úsporných opatření.

Foto: Profimedia.cz

Řecký prezident Karolos Papulias

Článek

Už v úterý bylo jasné, že se uskuteční nové volby, protože se ani prezidentovi nepodařilo sestavit vládu odborníků. Předtím selhaly v sestavování vlády tři nejsilnější strany. [celá zpráva]

Podoba přechodné vlády zatím není známa. Vést by ji měl Panagiotis Pikrammenos, který stojí v čele řeckého správního soudu. Podle šéfky komunistů se předáci stran dohodli na tom, že prozatímní vláda nemá přijímat zásadní závazná rozhodnutí.

Barroso varuje Řecko, že podmínky půjčky nemůže neplnit 

Nové volby vzbuzují obavy, že Řecko odejde z eurozóny, protože posiluje levice. Předseda koalice radikální levice SYRIZA Alexis Tsipras, jehož konglomerát by podle průzkumů dostal nejvíce hlasů, už uvedl, že podmínky gigantických půjček od EU a MMF pro něj nejsou závazné.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso ve středu proto podle DPA zmínil, že není možné změnit podmínky, za kterých získalo Řecko 173 miliard eur: "Není možné změnit závazky přijaté Řeckem a dalšími 16 členskými státy (eurozóny), které většinou schválily parlamenty těchto zemí. Je velmi důležité, aby si právě toto řecký lid uvědomil."

Německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro CNBC řekla, že by ráda udržela Řecko u eura a nabídla i stimulační balíčky: "Mám vůli a odhodlání udržet Řecko v eurozóně. Bylo by to dobré pro nás pro všechny. Jestliže je Řecko přesvědčené, že existují nějaké určité stimuly pro růst, o kterých bychom měli v eurozóně usilovat, tak jsme tomu otevřeni." I ona ale zdůraznila, že Řecko nemůže ustoupit od závazků.

Řecká politická krize otřásla trhy

Po selhání snahy prezidenta sestavit vládu se propadly asijské trhy, japonský index Nikkei poklesl o jedno procenta, hongkongský a jihokorejský o tři procenta. Oslabilo i euro o půl centu, nyní je za 1,27 dolaru.

Vzrostly i výnosy španělských a italských dluhopisů na 6,5 a 6,1 procenta. Obě země jsou považovány za ohrožené dluhovou krizí v eurozóně, která by se mohla při odchodu Řecka ještě prohloubit.

Naopak prezident EU Herman Van Rompuy ve středu uvedl, že se odchod Řecka neočekává: "Neplánujeme odchod Řecka, nikdo neplánuje odchod Řecka. To by nepomohlo Řecku a nepomohlo by to ani zbytku Evropské unie."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám