Hlavní obsah

Začal soud s Mladičem, ženě od Srebrenice naznačil podříznutí krku

– Haag • Aktualizováno
Novinky, rei

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu začal proces s bývalým velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Mladičovi hrozí doživotí; je obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Mladić hned na úvod procesu gestem pohrozil ženě na galerii.

Foto: ČTK/AP

Ratko Mladić u soudu

Článek

Mladić podle korespondenta britského listu Daily Telegraph v soudní síni naznačil podříznutí krku směrem k předsedkyni sdružení žen ze Srebrenice Muniře Subašičové. Podle dopisovatele Bruna Brusselse učinil Mladić gesto opakovaně.

Subašičová ve Srebrenici za války přišla o 22 příbuzných.

Foto: ČTK/AP

Munira Subašičová

Soud začal předčítáním obžaloby týkající se Mladičova působení během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992 až 1995. Žalobce Dermot Groome na úvod prohlásil, že záměrem bosenskosrbského vedení bylo vyhladit odlišná etnika. "Obžaloba předloží nezpochybnitelené důkazy o účasti pana Mladiče na těchto zločinech," řekl.

Mladić tvrdí, že obvinění jsou monstrózní a prohlašuje, že je nevinný - jen prý bránil svoji zemi a lid. Začátek soudního procesu se pokoušel zdržet, naposledy žádostí o výměnu předsedajícího soudce Alphonse Orieho, což soud v úterý odmítl.

Potíže provázely už přípravné řízení, v jehož úvodu se Mladić představil prohlášením, že "celý svět ví" kdo je, a odmítl si sundat z hlavy kšiltovku. Jednou se také se soudcem pohádal a musel být ze soudní síně vykázán.

Soud ve snaze proces urychlit už dříve snížil počet obvinění z původních 196 na 106. Mezi nejzávažnějšími obviněními je genocida v souvislosti s hromadnou vraždou více než 7000 muslimů ve východosrbské Srebrenici v létě 1995 či válečné zločiny kolem obléhání Sarajeva.

Soud předvolal více než 400 svědků.

Generál Mladić byl až do loňského roku na útěku. Na soud čekal v Haagu ve stejné věznici jako bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić, jehož soudní proces je zhruba v polovině.

Panují obavy, že za 15 let skrývání měl Mladić přinejmenším jeden infarkt a kvůli svému zdravotnímu stavu by se nemusel dožít rozsudku. To se už stalo u bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, který zemřel ve své cele v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám