Hlavní obsah

Na návštěvě mi dali krabici s vínem, k mému úžasu tam byly peníze, hájí se Rath

– Praha

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath se v úterý večer prostřednictvím své mluvčí Berill Maschekové vyjádřil ke svému zatčení v souvislosti s přijetím úplatku sedmi miliónů korun. Prohlásil, že se jedná o dobře připravenou společenskou popravu politika, když na návštěvě obdržel krabici s vínem, v níž pak zasahující komando našlo peníze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

"Na návštěvě jsem dostal zabalenou krabici s vínem. Následně mě překvapilo policejní komando a k mému úžasu místo lahví vína byly v boxu peníze," vylíčil Rath svou verzi událostí, po nichž následovalo jeho zatčení, převezení k výslechu, obvinění a nakonec návrh na vzetí do vazby.

Nepotvrdila se tak původní informace, že se peníze měly ukrývat v krabici od bot.

"Vím, že tato bizarní historka zní neuvěřitelně, ale život někdy neuvěřitelný skutečně je. Nestojím o žádné pozice a posty, proto chci rezignovat. Jde mi v této chvíli pouze o odhalení pravdy, jak to bylo a kdo za tím stojí," prohlásil Rath.

"Celá věc na mě dělá dojem dobře připravené a provedené společenské popravy politika," vzkázal Rath.

Foto: TV Metropol

Poslanec a hejtman David Rath (ČSSD) po zadržení v policejním voze

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala v úterý návrh na vzetí Ratha do vazby. Poslanec byl už obviněn z trestného činu přijetí úplatku. Policie ho zadržela v pondělí v noci bezprostředně po činu. Přímo v rukách měl sedm miliónů korun, což je podle žalobkyně Bradáčové jasný důkaz.

Rath byl zadržen v pondělí večer. Spolu s ním bylo zadrženo dalších sedm osob - tři muži a čtyři ženy. S poslancem je s nejvyšší pravděpodobností stíhána ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. ČTK uvádí s odkazem na ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného, že policie zapečetila její kancelář a vstup do pracovny hlídají kriminalisté. Pancovou zřejmě odvezla policie z jejího domu v Rudné u Prahy a vpodvečer ji přivezla na výslech do Prahy.

Jedním z mužů má být bývalý poslanec Petr Kott. Všem již bylo podle Bradáčové rovněž sděleno obvinění z trestných činů od poskytování úplatku po machinace při zadávání veřejných zakázek.

Ředitel útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec upřesnil, že k dané činnosti došlo při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Na případu pracovalo 100 policistů z protikorupčního útvaru.

Podle některých informací mohl úplatek souviset s využíváním evropských dotací v kladenské nemocnici. Policie tam v úterý dopoledne z jednoho ze zaparkovaných vozů odnesla batoh. [celá zpráva]

Anketa

Věříte Davidu Rathovi, že nemá s penězi v krabici nic společného?
Ano
13,8 %
Ne
86,2 %
Celkem hlasovalo 59162 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám