Hlavní obsah

Poblíž pozorovatelů OSN v Sýrii postříleli dvacet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Pozorovatelé OSN byli v úterý svědky zásahu vládních vojáků proti pohřebnímu průvodu ve městě Chán Šajchún na severu Sýrie. Jejich vozy poničil výbuch, pozorovatelé však vyvázli bez úhony. Podle Syrské organizace na ochranu lidských práv bylo při útoku zabito dvacet lidí.

Foto: Profimedia.cz

Syrští vojáci

Článek

"Vystoupili jsme z vozu a za chvíli se ozvala střelba," řekl jeden ze sedmičlenného týmu pozorovatelů agentuře Reuters. Po střelbě následoval výbuch, který poškodil auto. "Jsme v bezpečí s příslušníky Syrské svobodné armády a čekáme, až nás vyzvedne skupina OSN," doplnil další pozorovatel.

Výbuch poškodil celkem tři auta pozorovatelů. Podle mluvčího zvláštního vyslance OSN Kofiho Annana poškodil auta výbuch improvizovaného výbušného zařízení.

Syrská organizace na ochranu lidských práv ve svém prohlášení zmínila hlavně střelbu: "Syrský režim během návštěvy pozorovatelů OSN v Chán Šajchúnu spáchal masakr." V celé Sýrii bylo v úterý podle sdělní opozice zabito přes 40 osob.

Damašek přičítá násilí teroristům podporovaným z ciziny.

Syrskou krizi má vyřešit Annanův mírový plán. Část týkající se příměří a stažení armády z měst ale není plněna. Vláda Saúdské Arábie soudí, že plán je v troskách, protože krveprolití pokračuje. Za měsíc "příměří" přišlo o život asi 900 lidí. O "pravděpodobném neúspěchu" Annanova plánu hovořil také dosluhující šéf francouzské diplomacie Alain Juppé. Mírový plán kromě jiného komplikuje roztříštěnost syrské opozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám