Hlavní obsah

V Řecku se uskuteční další volby, strany se nedohodly na vládě

Novinky, rei
Atény
Aktualizováno

Ani řecký prezident Karolos Papulias neuspěl devět dnů po volbách v pokusu sestavit řeckou vládu. Neprošel ani jeho návrh sestavit vládu odborníků. Uvedl to v úterý řecký prezidentský úřad.

Foto: ČTK/AP

Prezident Karolos Papoulias

Článek

"Země směřuje bohužel znovu k volbám za velmi špatných podmínek, protože někdo chladnokrevně nadřadil svoje stranické zájmy nad národní. Úsilí o sestavení nové vlády skončilo neúspěšně," prohlásil podle ČTK po jednání v prezidentském paláci vůdce socialistů (PASOK) Evangelos Venizelos.

Papoulias navrhl vládu technokratů složenou "z významných politických osobností". Proti tomu se hned postavila radikální levicová strana SYRIZA i Demokratická levice. Také předseda PASOK Venizelos k tomu poznamenal, že tuto vládu nevidí optimisticky. Jeho strana s Novými demokraty však hledá proevropsky orientovaného partnera do koalice marně. Chybí jí přitom pouhé dva hlasy.

Prezident jednal s šéfy pěti ze sedmi parlamentních stran, mezi nimiž nebyla pouze předsedkyně komunistů, která účast odmítla, a vůdce neonacistů, který nebyl kvůli svým kontroverzním názorům pozván.

Prezidentův návrh neměl ani podporu veřejnosti. Ta vyjadřuje nechuť vůči dosavadnímu premiérovi Lukasu Papadimovi, jenž byl jmenován a nikoliv zvolen a dohlížel na razantní rozpočtové škrty, aby krachující země dosáhla na mezinárodní půjčky.

Zatím není jasné, kdy přesně se další předčasné volby v Řecku uskuteční. Už dříve se uvádělo, že by to mohlo být v půlce června, buď 10., nebo 17.

V nových volbách by ovšem mohli ještě výrazněji uspět kandidáti strany SYRIZA, která dostala druhý nejvyšší počet hlasů a odmítá mezinárodní pomoc a opatření, která se k ní vážou. V posledních průzkumech předstihla pravicovou Novou demokracii. Protože by jako vítěz voleb získala bonus 50 křesel, mohla by sama mít v parlamentu asi 110 poslanců. I ona by ale v tomto případě musela hledat nejméně jednoho koaličního partnera. Spojit by se asi musela jak s komunisty, tak odštěpenými členy své strany.

Šéf strany SYRIZA Alexis Tsipras už pohrozil, že se necítí vázán podmínkami půjček MMF a EU. Zřejmě by tak za jeho vlády došlo k odchodu Řecka z eurozóny; MMF by asi těžko pokračoval v pomoci zemi, která by neplnila jím stanovené podmínky. Řecko by to dovedlo k bankrotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám