Hlavní obsah

Česká ekonomika překvapila horším výsledkem, než se čekalo

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika se v prvním čtvrtletí tohoto roku ve srovnání s druhou polovinou loňského roku propadla do hlubší recese. Hrubý domácí produkt podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) klesl meziročně i mezičtvrtletně shodně o jedno procento. Trhy přitom čekaly mírný růst.

Článek

Podle ČSÚ sehrál v propadu významný vliv pokles přidané hodnoty v penzijních fondech a u pojišťoven. Dalším negativním jevem byl efekt předzásobení u tabákových výrobků na konci minulého roku, nastínil důvody analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

„Výkon ekonomiky byl patrný z dílčích čísel,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Nezaměstnanost v posledních měsících sice klesá, ale do značné míry je to vlivem sezónních faktorů, stále je však příliš vysoko.

Foto: ČTK

Hrubý domácí produkt česka

„Na jedné straně vládní škrty do určité míry podvazují ekonomiku, na druhé straně je jasné, že bez nich by obsluha dluhu byla mnohem dražší,“ dodal Volf s tím, že pokles naznačoval už v úterý zveřejněný březnový pokles průmyslové výroby a propad v maloobchodních tržbách. To ukazuje na zhoršující se spotřebitelskou poptávku.

Podle Volfa záleží, jak se bude dařit Německu. Jestliže poroste, bude růst i česká ekonomika. „V opačném případě zůstaneme v červených číslech,“ je přesvědčen Volf. Německá ekonomika podle úterních výsledků překvapila, když zrychlila mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně dokonce o 1,7 procenta.

„Tato čísla dávají do budoucna naději také domácí ekonomice,“ zakončil Volf s tím, že pesimisticky vidí situaci Evropská komise. Ta letos očekává od domácí ekonomiky pouze stagnaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám