Hlavní obsah

Američané v Iráku to předčasně balí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Američany už stál výcvik iráckých bezpečnostních sil dost peněz a vláda v Bagdádu o americké bezpečnostní představitele ve své zemi nestojí. V pondělí to uvedl deník New York Times. Napsal, že Washington už snížil počet vojenských a policejních instruktorů, kteří měli ještě po stažení amerických jednotek z Iráku pomáhat školit místní bezpečnostní složky, na sedminu. Těchto zbývajících 50 instruktorů by pak mohlo Irák opustit předčasně. Pryč by mohli být už koncem roku.

Foto: Profimedia.cz

Iráčtí policisté při výcviku

Článek

Program výcviku iráckých policistů stál USA už miliardy dolarů, jenom jeho poslední část zahájená loni v říjnu přišla na 500 miliónů dolarů (9,75 miliardy korun).

Američané měli původně v plánu vyslat do Iráku 350 instruktorů, postupně ale jejich počet snižoval na 190 a 100. Po posledním přehodnocení se počítá už jen s 50 instruktory. Bezpečnostní experti a někteří zástupci ministerstva zahraničních věcí USA už ale mluví o tom, že by poslední z nich mohl opustit Irák ještě letos, uvedl NYT.

Kromě výcviku policistů zahájil loni Washington ještě program výstavby stanic a dalších zařízení pro irácké policisty. V Bagdádu, Irbílu a Basře mělo v příštích pěti letech s výstavbou pomáhat více než tisíc Američanů. Projekt byl vyčíslen na 343 miliónů dolarů (6,7 miliardy korun). „Ale jako už tolikrát během devíti let války, okupace a přestavby, nešly věci podle plánu,“ poznamenal deník.

Podle listu je ztroskotání "velkého plánu" dokladem upadajícího vlivu Spojených států po stažení vojáků z Iráku na konci loňského roku.

„Myslím si, že s odchodem armády si Iráčané řekli: ‘OK, kolik tady zbývá Američanů? A kolik bych mělo zůstat a jak se to ztotožňuje s naší suverenitou? ’ Zjevně měli obavy týkající se různých oblastí,“ řekl NYT americký velvyslanec v Iráku James F. Jeffrey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám