Hlavní obsah

Novým šéfem ŘSD je Čermák, vystřídal Bártova muže Porubu

Aktualizováno

Ministr dopravy Pavel Dobeš v pátek podle informací Práva jmenoval do funkce generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka. Nahradí Reného Porubu, který patří mezi chráněnce neformálního šéfa VV Víta Bárty a byl pověřen řízením této organizace od září 2011.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

David Čermák (vlevo) s ministrem dopravy Pavlem Dobešem

Článek

„Na základě jednání s pověřeným ředitelem Reném Porubou v minulém týdnu jsem se následně setkal s možnými kandidáty a po konzultaci s odborníky jsem se rozhodl jmenovat do pozice ředitele ŘSD Davida Čermáka. S ohledem na dosavadní zkušenosti a kvality z komunikace s kraji, municipalitami, dále poslanci a především členy gesčního Hospodářského výboru je prokazatelná jeho odbornost,“ oznámil ministr Dobeš.

Jednoznačnými prioritami nového generálního ředitele bude podle ministra stabilizace ŘSD, včetně zkvalitnění komunikace vůči spolupracujícím subjektům a veřejnosti, dořešení problematiky dálnice D47 a modernizace D1.

Musí také zařídit úspěšné čerpání finančních prostředků z evropských fondů a připravit projekty pro nové rozpočtové období.

Byl poradcem ministra

Třiatřicetiletý Čermák byl poradcem nynějšího ministra dopravy Dobeše pro oblast výstavby dopravní infrastruktury. Mluvčí ministerstva Martin Novák Právu řekl, že má za sebou několik úspěšných projektů.

Pověřený šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Poruba ve funkci skončil v pátek. Že by jeho konec v čele ŘSD souvisel s „odklizením“ lidí spojených s faktickým šéfem VV Vítem Bártou, Dobeš odmítl.

Strategie pro ŘSD

Jmenování ředitele je právním krokem, který zajistí Čermákovi možnost připravit jasný koncept a strategii fungování ŘSD. Strategie musí být připravena do konce května a předložena ministrovi dopravy, který ji po schválení bude konzultovat s panem premiérem a poté buď bude na pozici potvrzen, nebo bude hledáno další řešení.

Detailní přehled priorit a následných kroků bude představen na společné tiskové konferenci ministra dopravy a ředitele ŘSD ve středu v příštím týdnu. Strategický dokument, včetně jednotlivých priorit a kroků, bude představen nejpozději do konce května, který rozhodne o potvrzení ve funkci ředitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám