Hlavní obsah

Ruské letadlo v Indonésii narazilo do hory v plné rychlosti

Novinky,
Jakarta
Aktualizováno

Ruský dopravní letoun Suchoj Superjet 100, který ve středu narazil do hory při propagačním letu v Indonésii, po kolizi explodoval, uvedly ve čtvrtek indonéské úřady. Protože nikdo nebyl nalezen naživu, předpokládá se, že všichni cestující, jichž bylo necelých padesát, zemřeli. Zatím není jasné, v jakém stavu jsou těla obětí, která se vyzvednou. Podle svědka se letoun před nárazem mírně nakláněl.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Dopravní stroj Suchoj Superjet 100 viděl svědek letět směrem k sopce.

Článek

„Stroj letící vysokou rychlostí narazil na útes, explodoval a roztrhl se,“ řekl mluvčí indonéské záchranné služby Gagah Prakos a dodal: „O stavu těl nemohu nic říci.“ Letoun měl podle něj rychlost asi 800 kilometrů za hodinu a trup spočinul na pravém boku.

„Viděl jsem velké letadlo, jak prolétlo přímo nad mým domem. Naklánělo se na stranu, motory řvaly. Vypadalo to, že míří k sopce, ale neslyšel jsem explozi nebo něco takového," uvedl pro místní televizi TOE  svědek z blízké vesnice jménem Juanda.

Momentálně se pracuje na vyzvednutí těl, která budou převezena do Jakarty k identifikaci. Vyzvedávat se budou v sítích pomocí vrtulníků, protože místo je nepřístupné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranný tým v IndonésiiVideo: Reuters

Mezi pasažéry převažovali představitelé indonéských leteckých společností a místní novináři. Na palubě byla také ruská osmičlenná posádka, zástupci ruského velvyslanectví a dva Italové, jeden Američan a jeden Francouz.

Zatím není jasná příčina havárie. Stroj se údajně odchýlil od svého kursu a krátce před nárazem požádal o možnost sestoupit z 3000 metrů do 1800, což je níže, než je výška hory. Ruská posádka sice byla zkušená, ale nad Indonésií nikdy předtím neletěla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám