Hlavní obsah

Radikální levice v Řecku získala jen jednoho partnera do vlády

– Atény • Aktualizováno

Předseda Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras pověřený sestavením nové vlády zatím získal jen jednoho koaličního partnera - Demokratickou levici. V třísetčlenném parlamentu mají jen 71 křesel.

Foto: ČTK/AP

Šéf Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras

Článek

Řečtí komunisté (KKE), kteří mají v parlamentu 26 poslanců, s ním do vlády nechtějí. Sociální demokraté ze strany PASOK by sice vzali stranu SYRIZA do koaliční vlády, kterou sestavovala pravicová Nová demokracie, ale do Tsiprasovy vlády asi nepůjdou.

Tsipras prohlásil, že chce sestavit širokou vládu národní jednoty, ovšem za podmínky odmítnutí podmínek půjčky od EU. Označil je za barbarské. [celá zpráva]

PASOK chce udělat vše pro to, aby půjčka nebyla zrušena a Řecko zůstalo u eura.

V Řecku se předpokládá, že se parlamentní strany nejpozději koncem týdne domluví na uspořádání nových předčasných voleb v polovině června.

Tsipras je druhým mužem, který byl pověřen sestavením vlády. Jako první se o to pokusil Antonis Samaras stojící v čele Nové demokracie. V pondělí selhal. [celá zpráva]

Tsiprasova situace je těžší než Samarasova, Nová demokracie jako vítězná strana získala bonus padesáti hlasů, i když radikální levici porazila jen těsně.

Tsiprasův plán

Tsipras požaduje mimo jiné zrušení podmínek půjček, zejména zákony, které umožňují další snižování mezd a penzí. Dále požaduje zrušit zákony, které podle jeho strany likvidují práva pracujících, zejména zákon o kolektivní smlouvě. Požaduje i prohloubení demokracie a sociální spravedlnosti i investice do bankovního systému. Chce též ustavit mezinárodní komisi, která by zjistila příčiny řeckého dluhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám