Hlavní obsah

Odvolejte úspory a můžete do vlády, vyzval šéf řecké radikální levice

Atény
Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias v úterý pověřil sestavením vlády šéfa Koalice radikální levice Alexise Tsiprase. Jeho strana skončila ve víkendových volbách druhá. Uspěla s programem, který odmítá dosavadní politiku razantních úspor. Šance, že se Tsiprasovi podaří vládu sestavit, jsou ale malé, zemi nejspíš čekají další volby.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Sedmatřicetiletý Alexis Tsipras (uprostřed) přichází na jednání s prezidentem.

Článek

"Je to velká chvíle pro levici a velká odpovědnost pro mě, " řekl Tsipras. Podle komentátorů ale nemá příliš velké šance uspět.

Tsipras chce sestavit "vládu spolupráce" a je ochoten do ní přibrat všechny  proevropské strany - i ty, co byly dosud u vlády. Požaduje po nich však, aby odvolaly závazky vůči eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

K nim se země zavázala výměnou za to, že dostane finanční pomoc, která přispěla k řízenému bankrotu Řecka.

Vítězná strana neuspěla

O zformování kabinetu se už pokoušel šéf vítězné Nové demokracie Antonis Samaras, během pár hodin bylo ale jasné, že se mu většinu v parlamentu nepodaří získat. Jeho strana dosud zemi řídila se socialistickou stranou Passok.

Tsiprasova strana Syriza získala ve volbách 16,8 procent, staví se proti přísným podmínkám, které musí Řecko splnit, aby dostalo od evropských a mezinárodních institucí finanční pomoc. Tsipras odmítá snížení důchodů a propouštění státních zaměstnanců.

Ani levicové strany ale nemají v parlamentu většinu. Komunisté už dříve odmítli, že by byli ochotni s Tsiprasem jednat. Šéf radikální levice má na jednání jen tři dny. Pak dostanou šanci socialisté, kteří skončili třetí.

Je možné, že Řekové budou muset v červnu rozhodnout v nových volbách, z nichž by mělo jasněji vyplynout, zda si spíše přejí pokračování vlády Nové demokracie a Passoku, která v zemi vládla téměř čtyři desetiletí, nebo levicovou vládu.

Podle serveru Financial Times by se mohly konat už 17. června. “Blížíme se k dalšímu hlasování v rozjitřené atmosféře," řekl serveru jeden z vládních úředníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám