Hlavní obsah

Teroristé chtěli zničit letadlo novým typem malé bomby, CIA útok zmařila

Washington
Aktualizováno

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zmařila teroristický útok na letadlo, který u příležitosti výročí zabití Usámy bin Ládina plánovala jemenská odnož teroristické sítě Al-Káida. Agentura AP v pondělí uvedla, že agenti CIA zároveň zabavili nový druh bomby a nyní zjišťují, zda by ji současné bezpečnostní prohlídky na letištích odhalily.

Foto: Reuters

ilustrační foto

Článek

Podle agentury AP chtěla Al-Káida provést útok podobným způsobem, jakým proběhl neúspěšný pokus o atentát na letadlo o Vánocích 2009. Útočník měl pronést nálož do spoje směřujícího do USA ve spodním prádle a nad americkým územím bombu odpálit.

"Výsledkem úzké spolupráce s našimi bezpečnostními a zpravodajskými partnery v zámoří bylo v zahraničí zabaveno improvizované výbušné zařízení navržené k teroristickému útoku," stojí v prohlášení amerického úřadu pro vyšetřování FBI

Agenti CIA ale zasáhli proti atentátníkovi ještě předtím, než si stačil vybrat konkrétní spoj a koupit letenku. Bližší podrobnosti o zásahu americká rozvědka neupřesnila. O spiknutí však byl informován americký prezident Barack Obama už v dubnu.

Nebezpečná nálož

Bombu, kterou chtěl útočník pronést do letadla, nyní zkoumají protiterorističtí odborníci FBI. "První zkoumání naznačuje, že zařízení je velmi podobné bombě, jaká byla použita dříve Al-Káidou na Arabském poloostrově při pokusech o teroristické útoky včetně toho proti letadlu a při cílených vraždách," uvedla FBI.

Podle ní měla nálož účinnější roznětku než ta, kterou nigerijský útočník v prosinci 2009 propašoval do letadla směřujícího do Detroitu Nigerijec Abdul Muttaláb. Při odpálení by se tak pravděpodobně neopakovala situace z Vánoc 2009, kdy nálož pouze vzplanula a cestující ji dokázali uhasit. [celá zpráva]

Nová bomba také neobsahuje kovové součásti, takže by ji podle FBI nezaznamenaly detektory kovů na letištích. Zatím není jasné, zda by bombu odhalily tělesné skenery, které se po incidentu z roku 2009 začaly na amerických letištích zavádět a které dokážou zobrazit, co mají lidé pod oblečením.

Reklama

Výběr článků

Načítám