Hlavní obsah

Hollande to se sliby myslel vážně. Sníží si plat a zmrazí ceny benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vítěz francouzských prezidentských voleb François Hollande zahájí svůj mandát několika dekrety, jimiž hodlá voličům ukázat, že je připraven plnit své sliby okamžitě. Podle televizní stanice France 2 do konce června sníží svůj plat a mzdy členů vlády o 30 procent a zmrazí na tři měsíce ceny pohonných hmot.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

François Hollande

Článek

Jak informovala televize, v době, kdy nebude kvůli červnovým volbám zasedat parlament, vydá Hollande také nařízení o zvýšení příspěvků na vzdělání o 25 procent. Nový prezident, který se ujme funkce 15. května, rovněž sníží hranici pro odchod do důchodu na 60 let pro lidi, kteří pracují od 18 let a odpracovali si už tak období 41 let, po kterou platili důchodové pojištění.

Podle agentury AFP v pondělí po potvrzení Hollandeova vítězství už fakticky začala kampaň před parlamentními volbami, které se v zemi uskuteční 10. a 17. června.

Hollandeův mluvčí Manuel Valls prohlásil, že socialistický prezident si nemůže dovolit "soužití" s parlamentem ovládaným pravicí, protože by to ochromovalo jeho reformní plány, které vyžadují podporu většiny poslanců. Je proto zapotřebí ještě jednou zmobilizovat všechny ty, kteří si přejí "změnu". Toto slovo bylo už ústředním heslem Hollandeovy předvolební kampaně.

Hollande už oznámil, že v den nástupu do funkce také jmenuje premiéra, kterého pověří sestavením nové vlády. Jeho jméno ale neprozradil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám