Hlavní obsah

Řečtí konzervativci vládu nesestavili, zkusí to levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řeckým konzervativcům z Nové demokracie (ND), kteří vyhráli nedělní předčasné parlamentní volby, se v pondělí nepodařilo uzavřít dohodu s dalšími stranami o vytvoření koaliční vlády. Oznámil to v řecké televizi NET vůdce ND Antonis Samaras. V úterý se proto o zformování kabinetu podle řecké zpravodajské televize NET pokusí Koalice radikální levice (SYRIZA), která ve volbách skončila na druhém místě.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Šéf řeckých konzervativců z Nové demokracie Antonis Samaras

Článek

Samarase odmítly podpořit čtyři parlamentní formace, které oslovil v rámci snahy o sestavení širší koalice. Ochotu ke spolupráci dal najevo pouze předseda socialistické strany PASOK Evangelos Venizelos, který vyzval k záchraně členství Řecka v eurozóně. ND a PASOK ale mají v 300členném parlamentu jen 149 poslanců a k vytvoření koalice jim tak chybí ještě jeden partner.

Foto: ČTK/AP

Šéf Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras

Samaras se sešel nejprve s šéfem Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexisem Tsiprasem. Ten poté v televizi prohlásil, že představy obou stran o povolebním uspořádání se zásadně rozcházejí. Tsipras zopakoval, že nehodlá pokračovat v politice razantních finančních úspor vynucené zeměmi eurozóny výměnou za finanční výpomoc při splácení obrovského řeckého státního dluhu a odvrácení bankrotu. Dodal, že nemůže být spojencem strany, která škrty v rámci dosavadní vládní koalice se socialisty podpořila.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Šéf řeckých socialistů PASOK Evangelos Venizelos

Samaras se poté setkal s vůdcem Demokratické levice Fotisem Kuvelisem, který ale už předtím dal najevo, že do koalice s ND a PASOK nepůjde. Odpadlíci z ND srocení ve straně Nezávislí Řekové a komunisté se odmítli se Samarasem setkat.

Samaras už vyčerpal všechny možnosti vyjednání vládní koalice, přestože na to má podle ústavy tři dny. Nejpozději v úterý by tak řecký prezident Karolos Papulias měl pověřit stejným úkolem předsedu SYRIZA Alexise Tsiprase. Jeho koaliční potenciál je ale ještě menší než v případě ND.

Podle serveru listu To Vima chce PASOK vystoupit do budoucí vládní koalice pouze v případě, že v ní bude i SYRIZA, která by tak přijala plnou odpovědnost za další politický a ekonomický vývoj v zemi.

Pokud nevznikne životaschopná vláda, budou se muset parlamentní strany domluvit na prozatímním kabinetu, který by dovedl Řecko k dalším parlamentním volbám. Ty by se mohly konat počátkem června. Šance na pokračování dosavadní politiky úspor výměnou za pomoc zemí eurozóny tím ale nejspíše pohasnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám