Hlavní obsah

Výměna rolí dokonána: Putin je znovu prezidentem, Medvěděv bude premiérem

Novinky, val
Moskva
Aktualizováno

Vladimir Putin byl v pondělí dopoledne oficiálně uveden do funkce ruského prezidenta. Stalo se tak po březnových prezidentských volbách. Putin hned v den nástupu do funkce navrhl za premiéra svého přechůdce Dmitrije Medvěděva. Politici si tak jen vymění role.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin při skládání prezidentské přísahy

Článek

Inaugurační obřad začal v moskevském Kremlu v poledne místního času. Poté, co Vladimir Putin majestátně prošel mezi řadami hostů, se ujal slova odstupující prezident Dmitrij Medvěděv. „Jsem rád, že dnes se prezidentem stane Vladimir Vladimirovič Putin,“ prohlásil.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin při skládání prezidentské přísahy

„Přísahám, že při plnění funkce prezidenta Ruské federace budu respektovat a chránit svobody člověka i občana,“ začal Putin předříkat prezidentskou přísahu.

Putin navrhl na premiéra Medvěděva

Nový ruský prezident Vladimir Putin po nastoupení do funkce podle očekávání navrhl na nového premiéra svého předchůdce Dmitrije Medvěděva, z jehož rukou o několik hodin dříve nejvyšší úřad hlavy státu převzal. Putinova vláda mezitím podala demisi.

Do jmenování nového kabinetu bude odstoupivší vláda plnit své funkce, jejím řízením Putin pověřil vicepremiéra Viktora Zubkova, který býval premiérem už v éře Putinova druhého prezidentského mandátu. Nyní však bude Zubkov zastávat roli úřadujícího premiéra necelých 24 hodin. Již v úterý má Státní duma Medvěděva jako nového premiéra na mimořádném zasedání schválit.

Protesty

Putinovo vítězství v jarních prezidentských volbách - stejně jako loňský triumf jeho strany v nedávných parlamentních volbách - bylo mnohými zpochybňováno. V ulicích Moskvy i v jiných částech Ruska se pravidelně uskutečňovaly demonstrace.

Foto: ČTK/AP

Na prezidentskou inauguraci Vladimira Putina dorazil do Kremlu také italský expremiér Silvio Berlusconi

Během pondělní inaugurace se před Kremlem sešly desítky Putinových odpůrců. Ti odmítali místo opustit, dokud nebude inaugurace zrušena. Bezpečnostní složky je proto začaly z místa vytlačovat. Některé z nich při tom policie zatkla a naložila do antonů.

Foto: Denis Sinajkov, Reuters

Během Putinovy demonstrace bylo v pondělí zatčeno několik opozičních aktivistů

V neděli se konala větší demonstrace pod názvem Pochod miliónů. V Moskvě se sešly tisícovky lidí, mezi nimiž a policií došlo večer k střetu, při němž byl použit slzný plyn a vzduchem létaly lahve a světlice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám