Hlavní obsah

Poslanci řeší valorizace důchodů, jednat se může i po půlnoci

– Praha • Aktualizováno

Sněmovna by v pátek mohla znovu zažít maratón, při němž by se jednání mohlo znovu protáhnout až do pozdních nočních hodin. Provládní poslanci si již v úvodu schůze odhlasovali, že Sněmovna může jednat a hlasovat i po půlnoci. Důvodem je podle všeho to, že na pořad schůze byla mimořádně zařazena novela měnící princip valorizace penzí, který opozice odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) ve Sněmovně

Článek

Při projednávání vládního návrhu na nižší valorizaci penzí se okamžitě s kritikou ozvala opozice. Ve snaze přerušit jednání se jí ale nepodařilo přehlasovat vládní poslance. Po vystoupení několika řečníků si opoziční ČSSD vyžádala hodinovou přestávku na jednání klubu.

Přerušení navrhli nejprve komunisté a ihned poté i sociální demokraté. Pro návrh KSČM zvedlo ruku 77 poslanců, 84 bylo proti. Návrh ČSSD skončil výsledkem 66 ku 80, ačkoli šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc před hlasováním poukazoval na to, že lavice vládních poslanců "zejí prázdnotou". Ještě před zahájením projednávání novely se o přerušení schůze pokusily neúspěšně i dříve vládní Věci veřejné.

Jednat se může až do nočních hodin

Sociální demokraté v reakci na prodloužení jednací doby, která při pátečních schůzích Sněmovny obvykle končí krátce po poledni, už dopoledne avizovali, že rozhodně nehodlají k návrhu mlčet a jsou připraveni podrobit jej zevrubné a obsáhlé kritice.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v této souvislosti uvedl, že výše uvedený návrh je pro jeho stranu "zásadním bojištěm".

Novela zákona o důchodovém pojištění má změnit valorizaci důchodů v mezidobí let 2013 a 2015. Vláda navrhuje, aby se důchody valorizovaly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. [celá zpráva]

Změna valorizace je jedním z úsporných opatření kabinetu, kterými chce udržet plánované schodky rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám