Hlavní obsah

Focení mimin na pasy trvá i hodinu, stěžují si úřednice na nové nařízení

Novinky, Zuzana Křesťanová
Praha

Blíží se doba dovolených a řada rodičů se chystá se svými dětmi vyjet do zahraničí. Letos poprvé musí mít ale jejich ratolesti, a to včetně těch nejmenších, čerstvě narozených, svůj vlastní cestovní doklad. Úřady už zaznamenaly zvýšený nárůst žádostí. Vyfotit ale správně takového kojence není vůbec jednoduchá záležitost a může trvat i hodinu.

Fotografování malých dětí na cestovní pasy je velmi komplikovanéVideo: Novinky

 
Článek

Focení probíhá přímo na úřadě, fotografie musí splňovat určité podmínky - musí mít správné jednobarevné pozadí nebo musí zachycovat čelní pohled přímo do objektivu. "Donuťte kojence, aby měl hlavu rovně, aby měl otevřené oči a díval se do objektivu," směje se referentka občanských průkazů a cestovních pasů Úřadu městské části Praha 2 Ivana Hájková.

"Jednou nám tady miminko spalo a nemohli jsme ho vzbudit. To focení trvalo nakonec asi hodinu, než jsme ho vzbudili," dodala Hájková.

Nejtěžší je přitom vyfotografovat novorozence, kteří sami neudrží hlavičku. Ty si musí vzít na klín matka a opřít si je o své tělo. Úřednice mají pro tento případ připraveny bílé pleny, které ženám položí na hruď, podobně jako u holiče, aby fotografie neměla pestrobarevné pozadí.

Dítěti může matka hlavu i držet, ovšem tak, aby její ruka nebyla na fotografii vidět.

Děti už mohou mít i občanku

Vydání pasu trvá většinou kolem dvou týdnů, ze zákona mají ale úřady lhůtu až 30 dnů, proto by s tím lidé neměli otálet.

Děti musí mít svůj vlastní doklad od 26. června. Pro cesty do zemí Evropské unie stačí občanský průkaz. O ten lze od začátku letošního roku požádat i pro děti mladší 15 let.

Pracovníci úřadů zároveň upozorňují, že s blížícím se létem počty žádostí přibývají a tím se mohou lhůty prodloužit.

Pro vyhotovení dětského pasu nebo občanského průkazu je nutné přinést s sebou rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce. Pas pro dítě stojí 100 korun. Pokud potřebuje člověk zajistit doklad rychleji, může požádat o expresní pas. Ten vyjde na 1000 korun pro osobu mladší 15 let, platí ale jen půl roku.

Celé nařízení o cestovních dokladech pro děti vzniklo kvůli jejich ochraně. Když je měli v pase zapsáni jen rodiče, nebylo možné dítě identifikovat pomocí jeho fotografie. Paradoxní ale je, že nově vydávané dětské pasy mají platnost pět let. Takže pětileté dítě bude moci vycestovat na doklad, ve kterém má třeba fotografii z dob, kdy bylo ještě kojencem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám