Hlavní obsah

Rusko hrozí preventivními údery kvůli protiraketovému štítu

Moskva

Rusko ve čtvrtek varovalo před dohodou o protiraketovém štítu mezi NATO a USA. Uvedlo, že pokud budou Spojené státy pokračovat ve svých kontroverzních plánech, Rusko bude připraveno použít své útočné síly preventivně, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Protivzdušné rakety systému S-400 rozmístěné u Moskvy

Článek

Prohlášení se objevilo krátce poté, co ruský ministr obrany Anatolij Serďukov uvedl, že hovory o protiraketovém štítu se ocitly ve slepé uličce. Třístranné rozhovory mezi Ruskem, NATO a USA přitom začal ve čtvrtek. NATO stále doufá, že povedou k výsledku.

Moskva považuje americké antirakety v Evropě za své ohrožení, i když Západ tvrdí, že systém je určen proti raketám severokorejským a íránským. O kvalitě, doletu a účinnosti balistických raket z těchto zemí však panují silné pochybnosti. I západní experti mají pocit, že hrozba je přeceňovaná.

Rusko má pocit, že antirakety mohou změnit poměr sil zabránit v případě útoku na Rusko ruskému odvetnému úderu.

„Rozhodnutí použít naše útočné síly preventivně bude uplatněno, pokud se zhorší situace,“ řekl generál Nikolaj Makarov.

Rusko mělo především velké výhrady k plánu George Bushe rozmístit v Polsku nové vyvíjené antirakety GBI. I současný mnohem umírněnější plán Baracka Obamy postavený na derivátech námořního systému Aegis s raketou SD3 budí v Moskvě obavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám