Hlavní obsah

Zeman získal podporu senátorů pro cestu na Hrad, nahrál mu Švejnar

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonom Jan Švejnar oživil v sociální demokracii podporovatele prezidentské kandidatury Miloše Zemana, který je zároveň čestným předsedou Strany práv občanů - zemanovci. Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) požaduje, aby se začalo o Zemanovi vážně hovořit ve stranických orgánech sociální demokracie. Podle senátora Vladimíra Drymla (ČSSD) už senátoři mají potřebných deset podpisů pro Zemanovu nominaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman chce bojovat o Hrad, pokud občané budou moci volit prezidenta přímo.

Článek

Ústřední výkonný výbor ČSSD by měl podle Palase otevřít debatu o podpoře Zemana v prezidentské volbě na zasedání v sobotu 19. května.

Palas je přesvědčen, že Švejnarovo lavírování otevírají v soc. dem. Zemanovi dveře. „Jednalo by se o podporu Miloše Zemana jako osobnosti, ne jeho strany,“ poznamenal s odkazem na Stranu práv občanů - zemanovci.

Hejtman k tomu zkritizoval i samotný výběr možných uchazečů o Hrad jen nejužším vedením ČSSD, politickým grémiem. To v únoru na tajném zasedání určilo Švejnara a Dienstbiera, mezi kterými má ústřední výkonný výbor strany vybrat na přelomu května a června „Nominace měly přijít odspodu, od členské základny,“ soudí ale Palas.

Senátor ČSSD Vladimír Dryml, který už stejně jako Palas připojil v horní komoře podpis za Zemanovu kandidaturu, se domnívá, že nastal čas odčinit zradu, které se ČSSD dopustila na expremiérovi při prezidentské volbě v roce 2003. „Teď je reálná šance, aby se napravily chyby,“ řekl Právu Dryml.  „Většina členů by o tom měla aspoň přemýšlet,“ doplnil.

Zeman má potřebnou podporu Senátu

Dryml ve čtvrtek odpoledne Právu potvrdil, že mezi svými kolegy v horní komoře sehnal potřebných deset podpisů pro prezidentskou nominaci Miloše Zemana. "Miloš Zeman je jediným uchazečem, který se nemusí bát, že nebude kandidovat," řekl Právu. Mezi senátory, kteří by se pod Zemanovu nominaci podepsali, jsou kromě Drymla a Palase také Jaroslav Sykáček (ČSSD), Alena Dernerová, Jaroslav Doubrava (oba Sveročeši.cz) a Marta Bayerová (KSČM).

Oficiální vyslovení podpory Zemanovi ale vylučuje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Zeman není kandidát, který by měl v ČSSD podporu. Koneckonců soc. dem. silně poškodil v minulých volbách, a otevřel tak cestu k současné vládě pravice. Vybereme mezi Dienstbierem a Švejnarem,“ sdělil ve čtvrtek Sobotka Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám