Hlavní obsah

Plzeňskem se přehnalo krupobití, voda spláchla bahno z polí

– Plzeň

Jižním Plzeňskem se ve středu odpoledne prohnala prudká bouřka. Dolní Lukavici zasáhlo krupobití a v Horní Lukavici spláchla prudká přeháňka bahno z polí do vsi.

Kroupy v Dolní LukaviciVideo: Pro Novinky Kateřina Šislová

 
Článek

"Voda se dostala i do sklepů několika domů," řekl starosta Josef Dědič.

Podle mluvčí krajských hasičů Pavly Jakoubkové měli hasiči hlášený v souvislosti s bouřkami v kraji jen jeden výjezd, a to k jednomu domu v Horní Lukavici. "Bylo tam hlášeno až půl metru vody," uvedla bez dalších podrobností mluvčí.

Podle starosty přeháňka trvala asi čtvrt hodiny. Prudký déšť a kroupy ucpaly kanály a voda tekla vrchem, další voda přinesla do obce bahno z polí. "Bylo to, jako když se na místě obrátí kbelík vody. Vodu ve sklepech mi hlásily zatím asi čtyři domy," popsal Dědič. Bahno se dostalo i na hlavní silnici, řekl jeden z projíždějících řidičů.

Foto: Pro Novinky Kateřina Šislová

Kroupy v Dolní Lukavici

Škody je zatím předčasné odhadovat. Už nyní je jasné, že obec bude muset vyčistit obecní koupaliště. "Bahno nateklo i tam, bude se muset vypustit a vyčistit," dodal starosta.

Foto: Pro Novinky Kateřina Šislová

Kroupy v Dolní Lukavici

V Dolní Lukavici padaly kroupy, které měly v průměru až pět centimetrů. "Po silnici nebylo vůbec možné jet, auta se snažila zajet alespoň pod stromy," popsala Novinkám čtenářka Kateřina Šislová.

Prudká bouře se přehnala nad několik místy v ČR, zasáhla například i Středočeský kraj. Žádné škody ale nejsou hlášeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám