Hlavní obsah

Španělsko se propadlo do recese

– Madrid • Aktualizováno

Španělská ekonomika je v recesi, uvedl v pondělí španělský Národní statistický institut (INE). Propadla se dva kvartály po sobě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V prvním čtvrtletí letošního se španělské hospodářství propadlo o 0,3 procenta. Loni posledním kvartálu pokleslo rovněž o 0,3 procenta.

Čísla poskytnutá institutem INE se mírně liší od hodnot Španělské národní banky, které uvedla, že propad činil 0,4 procenta.

Agentura S zhoršila hodnocení španělských bank

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila v pondělí hodnocení 16 španělských bank. Činí tak v reakci na snížení ratingu Španělska, k němuž sáhla minulý týden. [celá zpráva]

Žádný hodnocený subjekt v zemi nemůže mít vyšší rating, než je rating vlády dané země. "Snížení ratingu země má přímé negativní dopady na rating bank, které hodnotíme stejně nebo lépe než rating Španělska, a na většinu bank, jejichž ratingové známky počítají s podporou španělské vlády," píše se ve zprávě agentury.

Nižší rating má nyní 11 finančních ústavů, zatímco v šesti případech agentura snížila výhled. Nižší rating mají mimo jiné Banco Santander a její součást Banco Espaňol de Crédito (Banesto), dále Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Banco de Sabadell a Ibercaja Banco. Horší výhled ratingu pak mají ústavy CaixaBank a její mateřská Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona či ústav Bankia a jeho mateřská společnost Banco Financiero y de Ahorros.

S minulý týden snížila rating dlouhodobých závazků Španělska o dva stupně na známku BBB plus. Hodnocení krátkodobých závazků pak agentura snížila na stupeň A-2. Výhled stanovila jako negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu ještě může sáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám