Hlavní obsah

Peake dostala od Bárty pohřební kytici, vázu přinesl Kalousek

Právo, Jiří Ovčáček

Exšéf poslanců VV Vít Bárta věnoval v jednacím sále Sněmovny své bývalé stranické kolegyni, vicepremiérce Karolíne Peake, černou stužkou ovázanou kytici žlutých chryzantém, které hojně zdobí hřbitovy. Na pomoc přispěchal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který donesl vázu s vodou.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta s kyticí připravenou pro Karolínu Peake

Článek

Bárta vyčkával na chvíli, kdy bude moci promluvit ke svým kolegům, v poslanecké lavici. Před sebou měl připravenou kytici žlutých chryzantém. Když pak došel k řečnickému pultíku, položil květiny před Peake. Ta chryzantémy vzala a umístila pod stůl.

Do jednacího sálu po chvíli přišel Kalousek s vázou s vodou, kterou přinesl k Peake. Na jejím stole ale kytice neskončila. Po krátkém váhání Kalousek položil vázu se žlutými květy na stolek vedle řečnícího Bárty. Nakonec ale skončila kousek od Kalouska.

Foto: Petr Horník, Právo

Položení kytice

Peake po skončení jeho projevu na nezvyklý krok zareagovala. „Doufám, že na květině černá stužka neznamená to samé, jako zlomená tužka,“ prohlásila. Zlomenou tužku zaslanou v obálce přitom využívá mafie jako hrozbu.

Například ve Francii je společensky nepřípustné věnovat někomu kytici chryzantém. Právě proto, že tato květina je spojena se smutkem a pohřby.

Foto: ČTK

Ministr Kalousek přinesl vázu pro kytici růží, kterou před Karolínu Peake položil Vít Bárta.

Reklama

Související články

Nečasova vláda získala důvěru 105 poslanců

Vláda Petra Nečase postavená na koalici ODS, TOP 09 a platformy Karolíny Peake získala v pátek na mimořádné schůzi Sněmovny důvěru. Kabinet podpořilo 105...

Debatu o vládě opanovala lejna, hnůj a sliz

Během dopolední části debaty předcházející hlasování o vyslovení důvěry vládě zazněla ve Sněmovně celá řada emotivních vystoupení, v nichž opoziční poslanci...

Výběr článků

Načítám