Hlavní obsah

Série explozí na Ukrajině zranila skoro třicet lidí včetně deseti dětí

Novinky,
Kyjev
Aktualizováno

Páteční série čtyř explozí si v ukrajinském Dněpropetrovsku vyžádala podle posledních zpráv prokuratury nejméně 29 zraněných, uvedla agentura Interfax. Mezi raněnými je i deset školáků. Pět lidí je zraněno těžce. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil exploze za výzvu pro celou zemi, na kterou Ukrajina patřičně odpoví. Pátou nálož se podařilo zneškodnit před výbuchem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při sérii útoků na Ukrajině bylo zraněno minimálně 25 lidíVideo: Reuters

 
Článek

"Podle informací, které jsme dostali z prokuratury Dněpropetrovské oblasti, bylo podle posledních zpráv zraněno 29 lidí, přičemž deset z nich jsou nezletilí," uvedl tiskový mluvčí generálního prokurátora Margarita Vělkovová.

Dodala, že pět lidí je zraněno těžce a 13 má středně těžká zranění.

Nejprve explodovala v 11:50 místního času nálož u stanice tramvaje Opera v centru města. Nálož ukrytá v koši na odpadky vybuchla ve chvíli, kdy do stanice vjížděla tramvaj. Zranila třináct lidí. Tři byli zraněni těžce, jednomu člověku museli amputovat ruku.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři pomáhají zraněným v Dněpropetrovsku.

O čtyřicet minut později vybuchla další nálož u kina Vlast ve chvíli, kdy kolem projížděly sanitky k místu prvního výbuchu. Zraněno bylo podle agentury RIA Novosti nejméně 12 lidí včetně deseti dětí. Také tato nálož byla ukryta v odpadkovém koši.

Třetí exploze byla zaznamenána u vlakového nádraží. Výbuch zranil tři lidi.

Čtvrtá nálož explodovala na téměř stejném místě jako ta první. Při tomto výbuchu nebyl nikdo zraněn, uvedl web Interfax-Ukraina.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Dněpropetrovsk - místo události

U prvních dvou explozí policie potvrdila, že šlo o výbuchy nastražených náloží. Kdo za nimi stojí, se zatím neví.  Do Dněpropetrovska se okamžitě vydal ministr vnitra, který odešel ze zasedání vlády. Výbuchy byly označeny za teroristický čin.

Na místě explozí zasahují záchranáři i policisté. Bude ustavena speciální vyšetřovací komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám