Hlavní obsah

Le Penová je ochotna podpořit Sarkozyho, má ale podmínku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová ve čtvrtek naznačila, že je ochotna podpořit hlavu země Nicolase Sarkozyho před druhým kolem prezidentských voleb. Sarkozy v průzkumech ztrácí na svého soka socialistu Françoise Hollanda a krajně pravicoví voliči by mu mohli přespříští neděli pomoci. Le Penová má ale podmínku.

Foto: Profimedia.cz

Marine Le Penová

Článek

Doufá, že ze svého úspěchu vytěží pro stranu místa v parlamentu v červnových volbách. Po Sarkozym chce podporu pro kandidáty Národní fronty v případě, že v nějakém volebním obvodu se nerozhodne v prvním kole a do druhého postoupí její stranický kolega a socialista.

„Upřednostnil by prezident a jeho strana UMP, aby byl zvolen jeden z mých zástupců, anebo socialista? Stále čekám na odpověď. Na té odpovědi záleží, jak se vyjádřím,“ prohlásila Le Penová.

Sarkozy už dříve řekl, že její voliči by neměli být „démonizováni“ a Le Penová a její strana je slučitelná se zásadami republiky.

Le Penová sice po prvním kole z klání o prezidentský úřad vypadla, ale se ziskem 18 procent voličských hlasů. Sarkozy na Hollanda podle průzkumů ztrácí 10 procent a potřebuje, aby  v druhém kole asi 80 procent voličů Le Penové dalo hlas jemu. Průzkumy ale naznačují, že to udělá asi jen 60 procent z nich.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Sarkozy (vlevo) na volebním plakátu slibuje silnou Francii, Hollande okamžitou změnu.

Sarkozy se k pobídce zatím nevyjádřil. Průzkumy ukazují, že by takové spojenectví nevadilo dvěma třetinám jeho voličů.

Národní fronta naposledy dostala do parlamentu své zástupce v roce 1986.

Le Penová plánuje vydat k druhému kolu voleb prohlášení na prvního máje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám