Hlavní obsah

Německý prezident nenavštíví kvůli Tymošenkové Ukrajinu

Berlín/Kyjev
Aktualizováno

Německý prezident Joachim Gauck nenavštíví v květnu Ukrajinu. Deníku Süddeutsche Zeitung to potvrdil Gauckův mluvčí Andreas Schulze. Jedním z důvodů je zacházení s vězněnou expremiérkou Julijí Tymošenkovou. Zatím není jasné, zda se hlava německého státu vydá na Ukrajinu v červnu u příležitosti mistrovství Evropy ve fotbale.

Foto: Reuters

Joachim Gauck

Článek

Gauck se v polovině května nezúčastní summitu středoevropských států na Krymu. Dohodl se na tom s vládou kancléřky Angely Merkelové. Úřad prezidenta zároveň vysvětlil, že Gauck svou účast na schůzce v minulosti nepřislíbil.

Summit o evropských integračních procesech na krymské Jaltě pořádá ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Kyjev letos podepsal s EU asociační smlouvu, která ale vstoupí v platnost až po ratifikaci v národních parlamentech členských států unie. Země EU ratifikaci podmiňují propuštěním Tymošenkové z vězení.

Expremiérku poslal soud za údajné překročení pravomocí na sedm let do vězení, Západ rozsudek vnímá jako sporný. Tymošenková tvrdí, že byla o víkendu při převozu do nemocnice ze strany stráží vystavena fyzickému násilí. [celá zpráva]

Prezident nechá prošetřit násilí na Tymošenkové

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč poté, co bylo potvrzeno, že Gauck nepřijede, oznámil, že nechá prošetřit údajné násilí na vězněné expremiérce. Osobně to nařídil generálnímu prokurátorovi Viktoru Pšonkovi. „Doufám, že dostanu rychle konkrétní odpověď,“ dodal.

Tymošenková má podlitiny na pažích a břiše. Uvádí to zpráva Niny Karpačjové, která má na starosti v parlamentu lidská práva. Údajně je utrpěla, když ji násilím odvezli do nemocnice v Charkově. Vězeňská stráž tvrdí, že s ní zacházela humánně. Tymošenková drží od minulého týdne hladovku.

Němečtí politici řeší, co s fotbalem 

Němečtí politici nyní podle Süddeutsche Zeitung řeší otázku své účasti na evropském fotbalovém šampionátu, který bude Ukrajina zanedlouho hostit spolu s Polskem, případně to, jak při takové cestě omezit setkání prezidenta, kancléřky či ministrů s ukrajinskými vládními představiteli na minimum. První tři utkání německého týmu, který patří k favoritům šampionátu, budou sehrána právě na Ukrajině.

Němečtí prezidenti ruší zahraniční návštěvy jen výjimečně. Naposledy tak učinil v únoru 2011 Christian Wulff, který odřekl cestu do Bahrajnu kvůli tvrdým zákrokům místních bezpečnostních jednotek proti demonstrantům.

Apel Ruska

Rusko vyzvalo Ukrajinu, aby projevila "lidskost" vůči vězněné vůdkyni opozice Juliji Tymošenkové a umožnila jí řádně se léčit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí.

Pozorně sledujeme situaci týkající se bývalé ukrajinské premiérky. Paní Tymošenková potřebuje naléhavou lékařskou pomoc," řekl před novináři mluvčí ministerstva Alexandr Lukaševič.

"Doufáme, že ukrajinské úřady projeví lidskost a najdou způsob, jak vyřešit situaci, aniž by se tím zhoršila vnitropolitická situace," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám