Hlavní obsah

Jsem oběť hrozného rasismu, tvrdí Breivik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Na závěr svého pondělního vystoupení přes oselským soudem se Nor Anders Behring Breivik opět snažil zdůraznit, že je duševně zdráv. Zdůraznil, že u islámských teroristů nikdo neposuzuje jejich příčetnost, a to, že s ním zacházejí jinak, považuje za projev rasismu, napsala agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Breivik u soudu zatlačuje slzu.

Článek

Breivik označil zkoumání svého duševního zdraví za projev rasistického spiknutí, které má zdiskreditovat jeho ideologii. Zmínil přitom, že u vousatých bojovníků džihádu nikdo nepátrá, zda jsou duševně zdrávi.

„Protože jsem militantní nacionalista, jsem obětí hrozného rasismu. Zkoušejí zpochybnit vše, za čím stojím,“ řekl Breivik a zmínil, že jsou různé druhy mučednictví. Křesťanští radikálové se podle něj skrze mučednictví také dostanou do nebe.

Vím, že mi hrozí, že skončím na psychiatrii, a udělám vše, abych se tomu vyhnul.
Anders Behring Breivik

„Ničemu nepomůže, když si to ulehčíte tím, že zpochybníte moje duševní zdraví vytrháváním věcí z kontextu. Toto není iracionální, to je teologická debata a součást naší historie.“

Breivika zkoumali dva týmy psychiatrů. První ho označil za psychotika, který není za své činy zodpovědný. Naopak druhý uvedl, že je příčetný. Druhý posudek dvou dušezpytců ale dosud nepřijal Norský výbor forenzní medicíny. Ten si v pondělí vyžádal další informace ke zprávě dvou psychiatrů, kteří Breivika označili za duševně zdravého.

„Vím, že mi hrozí, že skončím na psychiatrii, a udělám vše, abych se tomu vyhnul,“ řekl v pondělí Breivik u soudu, který by se nyní měl věnovat jeho normalitě.

Breivik vypovídal o pumovém atentátu

V úterý Brevik poskytl podrobnosti o explozi bomby v Oslu, která zabila osm lidí a dvě stě dalších zranila. Měla 950 kilogramů.  Už dříve uvedl, že chemikálie pro její výrobu si opatřil přes internet. Objednal si je v době kolem Vánoc, kdy je pošta přetížená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám