Hlavní obsah

Véčkaři se vzbouřili, přecházejí do konstruktivní opozice

• Aktualizováno
Právo, ada

Grémium Věcí veřejných souhlasí s vypovězením koaliční smlouvy. Na rozdíl od ODS a TOP 09 ale chtějí véčkaři vypovědět smlouvu už k úterý, nikoli k pátku. Skončením platnosti smlouvy také strana přechází do "konstruktivní opozice", rozhodlo grémium.

Foto: Petr Horník, Právo

Věci veřejné oznamují vypovězení koaliční smlouvy k úterku.

Článek

„Koaliční smlouvu porušil sám premiér Petr Nečas verbováním přeběhlíků v poslaneckém klubu VV a vůlí postavit na nich fungování vlády,“ přečetl usnesení grémia stranický šéf Radek John.

Rozhodnutí Věcí veřejných porušit dohodu lídrů stran z nedělního večera podle premiéra Nečase jen dokazuje, že ukončení koaliční spolupráce s nimi je správným krokem.

"Tato nevěrohodná, iracionální a hystericky jednající strana nemůže být v koalici vůbec s nikým. Při jednáních neplatí slovo jejího předsedy," reagoval Nečas.

Dále uvedl, že ODS a TOP 09 mají na základě rozhodnutí grémia VV jednostranně vypovědět koaliční smlouvu už s platností od úterý smlouvu za vypovězenou.

VV všechny návrhy nepodpoří

Véčkaři se také vzepřeli nedělnímu ujednání šéfů koaličních stran, podle kterého by nejen poslanci ODS a TOP 09, ale i VV měli ve Sněmovně podporovat všechny návrhy, které prošly vládou do 11. dubna.

„Koaliční kompromisy byly vyjednány se zárukou, že koaliční partneři podpoří priority VV vyjednané v koaliční smlouvě. Tato záruka návrhem vypovědět koaliční smlouvu ze strany ODS a TOP 09 přestává existovat,“ tvrdí véčkaři. Grémium proto rozhodlo o přechodu strany do konstruktivní opozice.

John neřekl, zda VV vládu podpoří

John nechtěl říci, zda jeho poslanci v pátek podpoří při hlasování o důvěře Nečasovu vládu. „Mám návrh, který přednesu poslaneckému klubu,“ poznamenal pouze John.

Zda véčkaři podpoří změny daňových zákonů, rovněž není jisté, neboť se prý o tom musí poradit na poslaneckém klubu.

Problém podle Johna mají především s podporou snižování důchodů. „Prosazovali jsme mezigenerační solidaritu, ale nepodařilo se nám to, takže s tím máme problém,“ řekl John na dotaz Práva.

Díky vypovězení koaliční smlouvy podle něj nyní véčkaři nebudou mít svázané ruce při hlasování a budou moci podpořit všechny rozumné návrhy. Jako příklad uvedl John majetková přiznání a zrušení anonymních akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám