Hlavní obsah

Úspěch ultrapravicové kandidátky nahrává Sarkozymu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

První kolo francouzských prezidentských voleb přineslo mimořádný úspěch kandidátce ultrapravice Marine Le Penové z národní fronty, která získala nečekaných 17,9 procenta. Do druhého kola nepostoupila, v něm se utkají socialista Francois Hollande se stávající hlavou státu Nicolasem Sarkozym, ale Le Penová může druhé kolo ovlivnit a zkomplikovat očekávanou cestu Hollanda do prezidentského křesla, upozorňuje BBC.

Foto: Profimedia.cz

Marine Le Penová

Článek

Le Penová si je své pozice vědoma a řekla, že až na Prvního máje oznámí, ke komu se přikloní. Očekává se, že dvě třetiny jejích příznivců upřednostní Sarkozyho, který už delší dobu loví ve vodách dříve vyhrazených ultrapravici, sází zejména na nechuť k imigrantům.

Le Penová uvedla, že ona jediná nyní představuje hráz levici a že současný úspěch v prezidentských volbách je jen začátkem.

Pro Le Penovou, která je pro odchod od eura a návrat k franku, hlasovalo i mnoho mladých lidí a dělníků. Bylo jich více, než kolik jich v roce 2002 volilo jejího otce. Tehdy získal Jean-Marie Le Pen 16 procent hlasů.

Sarkozy se stal prvním francouzským prezidentem, který prohrál v prvním kole, skončil podle očekávání druhý a získal 27,2 hlasů. Ztrátu na kandidáta socialistů Francoise Hollanda má však minimální jen 1,4 procentního bodu.

Významnou roli také sehrají tři televizní diskuse, které čekají oba kandidáty.

O nespokojenosti ve společnosti svědčí i úspěch dalšího představitele extrémního okraje, komunisty zaštítěného Jeana-Luca Melenchona, který získal 11,1 procenta hlasů. Melenchon už vyzval k podpoře Hollanda, který je v průzkumech považován za favorita.

Prvního kola voleb se zúčastnilo skoro 80 procent voličů. Podle Hollanda to ukazuje, že volby mobilizovaly lid.Země čelí dopadům krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám